30. GODIŠNJICA OPSADE

Konaković se prisjetio ratnih dana: Jednom sam sa Sardinije direktno otišao na Nišićku visoravan

Nakon mjesec dana mira i mora, 42 dana teške i surove zime na -20 stepeni, u borbena dejstva, napisao je

Elmedin Konaković. Arhiva

H. J. I.

5.4.2022

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva prisjetio se kako je tokom rata dva puta kao mladi košarkaš napuštao grad i vraćao se. 

Konakovićev status na Facebooku prenosimo u cijelosti. 

- Neizmjerno volim svoj rodni grad. Dva puta sam tokom opsade Sarajeva napuštao BiH, odlazio u inostranstvo kratko i oba puta se vratio u svoj voljeni grad.

Jednom sa KK Bosnom, a drugi put sa mladom reprezentacijom BiH. Teže je bilo vratiti se u opkoljeno Sarajevo nego iz njega izaći.


Slomljene naočale

Prvi povratak je filmska priča, autobus prepun mladih sportista, uglavnom maloljetnih, rafali PAM-a sa Ilidže po autobusu nakon kojih je vozač stao na sred ledine i čistine i pobjegao. Ostavio nas tako izložene četničkim rafalima, ugasio autobus i pobjegao.

Mi malo stariji smo mlađe kolege vodili do zaklona pa se vraćali po druge koji su ležali u autobusu i čekali. U samo nekoliko minuta evakuisali smo cijeli autobus. Niko ranjen i niko poginuo.

Slomljene naočale treneru kojeg sam u toj trci nagazio najveća su šteta. Ni drugi povratak nakon utakmica reprezentacije nije bio puno lakši.

Nakon tih povrataka sam ostajao kući dan ili dva i vraćao se u jedinicu na borbene zadatke. Jednom sa Sardinije direktno na Nišićku visoravan. Nakon mjesec dana mira i mora, 42 dana teške i surove zime na -20 stepeni, u borbena dejstva.

Isto tako i moj Zlatko Moratić-Secer i Igor Stojanović pripadnici MUP-a i Armije RBiH. Ostali su bili maloljetni, nas trojica po 19/20 godina i već po dvije godine borbenih iskustava, tad već veterani rata.


Kiša metaka i granata

Probijali se kroz kišu metaka, granata, kroz tunel u svoj voljeni grad. Toliko smo te grade voljeli.

I danas te jednako volimo. Danas kao nikad prije, kroz prizmu agresije na Ukrajinu, surovi nepravedni svijet shvata šta se dešavalo u opkoljenom Sarajevu.

Danas kao nikad prije, kroz prizmu agresije na Ukrajinu, svi shvataju koliko je snažan bio otpor agresorima na BiH, koliko je snažna volja našeg naroda i koliko smo srcem branili svoj grad i domovinu. Na Ukrajinsku krizu je svijet reagovao za 44 sata, i neka je.

Na agresiju na BiH svijet je reagovao za 44 mjeseca. Bilo bi lakše da ih barem malo zbog toga grize savjest.

Ne može se pokoriti grad u koji se njegova mladost vraća iz evropskih metropola kroz metke i granate da ga brani. Ta je ljubav jača od svake agresije. 30 godina od opsade Sarajeva - napisao je Konaković na Facebooku. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.