PROCEDURE

Raspisan novi javni konkurs za imenovanje direktora: Ko će na čelo FUP-a?

Procedura po osnovu prethodno raspisanog konkursa okončana je prije tri godine kada je Vladi FBiH dostavljena rang lista sa imenima sedam kandidata

FUP: Objavljen novi konkurs. Avaz

Piše: M.Aš. - Al.B.

5.4.2022

Neovisni odbor Parlamenta FBiH raspisao je novi konkurs za imenovanje direktora Federalne uprave policije, čime je nastavljena višegodišnja trakavica u izboru prvog čovjeka FUP-a. 

Podsjetimo, procedura po osnovu prethodno raspisanog konkursa okončana je prije tri godine kada je Vladi FBiH dostavljena rang lista sa imenima sedam kandidata. 

Druge institucije

- Već je skoro četiri godine otkad je bio raspisan konkurs. U tom periodu Vlada FBiH nije izabrala niti jednog od sedam predloženih kandidata. Prve dvije godine nije se uopće oglašavala po tom pitanju, da bi se prošle godine obratila Neovisnom odboru dopisom u kojem kaže da nijedan od predloženih kandidata nije zadovoljio kriterije za imenovanje. Nama su predložili da poništimo konkurs i raspišemo novi – kazao je za "Avaz" Mirko Milićević, predsjednik Neovisnog odbora PFBiH.

Članovi odbora, smatrajući da Vlada FBiH ne postupa u skladu sa zakonom, tražili su stavove i drugih institucija, pa i OHR-a. Mililćević objašnjava da je Neovisni odbor tijelo koje, po profesionalnom kriteriju, boduje i predlaže kandidate, a po zakonu direktora imenuje Vlada.

- To znači da Vlada nema mogućnost da provjerava stručnu kvalitetu kandidata, jer nije nadležna za to, ali zato ima listu kandidata pa neka izabere koga će. Pretpostavljamo da je zakonodavac dao određeno povjerenje Neovisnom odboru, jer kod imenovanja njegovih članova se kaže da to trebaju biti iskusni profesionalci iz oblasti prava, kaznenog prava, prekršaja, policijskih ovlaštenja i ostalo – ističe Milićević.

Ipak, glasanjem 5:2, Neovisni odbor donio je odluku prethodni konkurs poništi, a da se raspiše novi. Rok za prijave je 15 dana od dana objavljivanja.

Aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić, prvorangirani na poništenom konkursu, kazao nam je da je besmisleno prijaviti se na ponovljeni, kad je već tužio Vladu zbog prvobitno raspisanog konkursa i sudski postupak je u toku. Zato ga novi natječaj uopće ne zanima i ne namjerava aplicirati.


Krajnje vrijeme

Galić: Besmisleno se ponovo prijavljivati. Avaz

– Već sam vidio da me tamo ne žele, pa ne želim više ni da učestvujem u ovoj proceduri. Želim svu sreću onome ko preuzme tu poziciju – rekao nam je Galić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kaže da je konačno vrijeme da Federalna uprava policije konačno dobije direktora.

- Mislim da je to ispravan put, jer istječe vrijeme, istječu rokovi, mandat ubrzo istleče i zamjeniku direktora koji trenutno vodi FUP, tako da će se i za zamjenika direktora morati ubrzo raspisati konkurs – kazao nam je Čampara.


Čampara: Istječe vrijeme, istječu rokovi. Avaz

Ne ispunjavaju kriterije Vlade

Nakon procedure po prethodnom konkursu, Neovisni odbor vladi je dostavio rang listu sa sedam imena, u skladu sa ostvarenim rezultatima. Prvi na listi bili su Zoran Galić sa 97, Milan Galić sa 96 i Ensad Korman s 89,5 bodova. Robert Perić imao je 89, Ljuban Frljić 83,3, Mustafa Hujdurović 79,6, a Zoran Čegar 78,8 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.