SAOPĆENJE

Sindikat BHRT-a: Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe

Uz još jednu zahvalu Parlamentu FBiH koji nam je usvajanjem rezolucije pružio ruku i ponudio kratkoročni izlaz iz ove situacije, ne možemo ne izraziti i ogorčenost sporošću implementacije I opstrukcijom Rezolucije u praksi, rekli su

S. S.

BHRT

Foto: ARHIV


Samostalni sindikat radnika u BHRT-u još jednom poziva sve nadležne i odgovorne institucije da se hitno posvete rješavanju problema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. 

- Radnici ove kuće još uvijek nisu dobili nijednu od dvije zarađene plate, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti - poručili su Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Kažu da, iako su Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a od strane Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade. 

Iznalaženje rješenja

- Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plate radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se desi deblokada računa, neće biti novca za naše plate, jer je isti zaplijenjen. Uz još jednu zahvalu Parlamentu FBiH koji nam je usvajanjem rezolucije pružio ruku i ponudio kratkoročni izlaz iz ove situacije, ne možemo ne izraziti i ogorčenost sporošću implementacije I opstrukcijom Rezolucije u praksi - navodi se u saopćenju Sindikata.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u nastavlja intenzivno raditi na iznalaženju kako trenutnog, tako i trajnog rješenja koje bi radnicima BHRT-a omogućio neometan rad i isplatu zarađenih plata. 

- Tim povodom se intenzivno održavaju i sastanci sa predstavnicima institucija, političkih stranaka i međunarodnih institucija, kako bi se došlo do dugoročnog rješenja koje bi trebalo biti u interesu države Bosne i Hercegovine. Iste ove države koja ima maćehinski odnos prema svoj javnom RTV servisu i nijemo posmatra kako se urušava ovaj stub države i egzistencija stotina i stotina radnika i njihovih porodica. Tražimo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da se hitno angažuju na rješavanju ovog problema, a sudove i tužilaštva da hitno ispitaju krivičnu odgovornost pojedinaca koji svjesno krše Zakon o javnom RTV sistemu i ne ispunjavaju svoje obaveze - piše u saopćenju.

Jednaki zakoni za sve

Podsjećaju još jednom da Radiotelevizija Republike Srpske od 2017. godine krši pomenuti zakon i ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta. Kako kažu, taj iznos je danas veći od 63 miliona konvertibilnih maraka.

- Samo tražimo da su zakoni jednaki za sve, i da krojači politika i naših sudbina rade po zakonu i savjesti i konačno zarade svoje nemale plate. Radnici BHRT-a više ne smiju biti taoci - poručili su

Više o:

BHRT Javni servis
NA VRH

Podijeli članak na