NASTAVAK SVAĐE S STRANCIMA

Komšić o izjavi Eskobara: O čemu pregovaramo ako s ovim uređenjem možemo u EU

Ako ćemo ući u EU sa ovakvim ustavnim uređenjem, daj da odmah uđemo, istakao je

Željko Komšić. N1

H. J. I. / N1

6.4.2022

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a do tada je okvir Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je jučer u Zagrebu Gabriel Eskobar (Escobar), specijalni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan. Ovakvu izjavu član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kao vrlo čudnu.


"Nećete nikad ući u EU"

- I on sam zna da sa ovakvim ustavnim uređenjem i ovakvom diskriminacijom koja je ugrađena u Ustav prema građanima vlastite zemlje, mi ne možemo u EU. Druga stvar, ako je tačno što kaže Eskobar da mi nećemo ući u EU sa nekim drugim ustavnim uređenjem, da ćemo ući sa ovakvim ustavnim uređenjem, ja ga molim da na neki način zamoli i pritisne EU da nas odmah prime u EU sa punopravnim članstvom - rekao je Komšić, zaključujući da se jedino te dvije stvari mogu shvatiti iz njegove izjave.

Komšić je naglasio i ovo: 

- Ako ćemo ući u EU sa ovakvim ustavnim uređenjem, daj da odmah uđemo. O čemu onda pregovaramo, kakve reforme kakve presude za ljudska prava, dajte da uđemo u EU pa da počnemo raditi prave stvari. Ili je možda poruka "nećete nikad ući u EU".


Dejton mapa puta prema evropskoj integraciji

Podsjetimo, Eskobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma naglasio je da se o mogućem građanskom uređenju Bosne i Hercegovine može razgovarati možda u budućnosti nakon članstva u EU i da do tada ostaje trenutno ustavno uređenje u BiH.


- Dotad je Dejton mapa puta prema evropskoj integraciji i to mora i ostati - rekao je Eskobar.

Kako je Eskobar objasnio Dejtonski mirovni sporazum nije problem u funkcionisanju BiH naročito u radu njenih institucija koje nisu učinkovite zbog izostanka dobre volje političkog rukovodstva.

- Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu - naglasio je izaslanik vlade američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.