NOVA USLUGA

U Općoj bolnici Sarajevo otvorena Ambulanta za terapiju bola

Vrata ove Ambulante su otvorena pacijentima sa svim tipovima bola, bilo da se radi o akutnom, hroničnom, karcinomskom bolu ili neuropatskom bolu

Ova potreba pacijenata za pružanjem kvalitetne i sigurne usluge u terapiji bola je prepoznata u Općoj bolnici. Opća bolnica

E. T.

6.4.2022

U Općoj bolnici „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas je otvorena Ambulanta za terapiju bola, koja će pacijentima biti na raspolaganju utorkom od 8 do 14 sati i četvrtkom od 12 do 18 sati.

Vrata ove Ambulante su otvorena pacijentima sa svim tipovima bola, bilo da se radi o akutnom, hroničnom, karcinomskom bolu ili neuropatskom bolu.

U novootvorenoj ambulanti za terapiju bola pacijenti mogu dobit individualizirani, multidisciplinarni i multimodalni pristup liječenju, koji uključuje optimalno planiranje farmakoloških i nefarmakoloških tehnika u kombinaciji sa minimalno invazivnim tehnikama te edukaciju bolesnika, redovno praćenje intenziteta bola i nuspojava, kao i procjenu zadovoljstva bolesnika.

Pacijenti se mogu naručiti za ovaj pregled svakim radnim danom od 08-14 sati na broj telefona: 033/285-182. Onkološki bolesnici, trudnice i djeca primat će se bez naručivanja.

Današnjem otvaranju Ambulante za terapiju bola je prisustvovao prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice sa saradnicima i Amra Bašić-Živadinović, direktorica J.U. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Čelni ljudi obje zdravstvene ustanove istakli su ogroman značaj otvaranja ove Ambulante jer veliki broj naših sugrađana živi sa bolom i bespomoćno luta kroz zdravstveni sistem bez adekvatne pomoći.

Ova potreba pacijenata za pružanjem kvalitetne i sigurne usluge u terapiji bola je prepoznata u Općoj bolnici, a medicinski stručnjaci nisu krili zadovoljstvo što će nova usluga pomoći mnogim pacijentima, kao svuda u civiliziranom svijetu.

Bol je javnozdravstveni problem koji ima društvene, etičke zakonske i ekonomske posljedice. On predstavlja neugodni osjetni i emotivni doživljaj povezan sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva ili opisima u smislu takvog oštećenja. Procjenjuje se da je bol najčešći razlog zbog kojega bolesnici traže ljekarsku pomoć, iz toga razloga liječenje bola ima veliki praktični značaj jer se ljekari gotovo svih profila svakodnevno susreću s bolom. Hronična bol je bolest sama za sebe, poput visokog pritiska ili šećerne bolesti. Liječenje bolesnika sa hroničnim bolom, bilo kojeg uzroka, zahtijeva multimodalni pristup, navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.