BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK

Švarc-Šiling: Pouka iz rata u BiH je da politika smirivanja nikada ne može donijeti ništa dobro

Oni koji krše Dejtonski mirovni sporazum moraju se suočiti sa opipljivim sankcijama, poručio je Švarc-Šiling

Kristijan Švarc-Šiling. Twitter

Piše: E. Ć. / Der Standard

6.4.2022

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling (Schwarz-Schilling) govorio je za austrijski "Der Standard" o onome šta je međunarodna zajednica trebala naučiti iz rata, kao i poslijeratnog perioda u Bosni i Hercegovini.

Švarc-Šiling je rekao da se "ne smiju praviti pogrešni kompromisi" i da "politika smirivanja nikada ne može donijeti ništa dobro". 

- Trideset godina nakon početka rata u Bosni i Hercegovini i 26 nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, trebalo je naučiti da se ni u kom slučaju ne smije praviti pogrešne kompromise - s jedne strane u pogledu geografskog širenja države i s druge strane u pogledu daljeg razvoja ove države pravne države i demokratskih principa. 








Međunarodna zajednica prije 30 godina odbacila BiH

Dejtonski mirovni sporazum, pod pritiskom međunarodne zajednice, okončao je rat, ali je državu učinio neoperabilnom jer nije morala da se pridržava ovih principa. Rat je – kako se nažalost mora konstatovati – godinama zapravo nastavljen diplomatskim sredstvima i tako praktično odlučen u korist agresora. Takve greške ne bi trebalo ponavljati - rekao je Švarc-Šiling za Der Standard.

Naveo je da je u svojoj knjizi "Proigrani mir u BiH – Kako je Evropa zakazala na Balkanu" opisao kako je međunarodna zajednica prije 30 godina odbacila Bosnu i Hercegovinu "jer nije htjela da vidi opasnost koju predstavlja Slobodan Milošević i da on zapravo cilja na Veliku Srbiju – kao što Putin sada cilja na Veliku Rusiju sa Ukrajinom".

- Tada je u Bosni i Hercegovini bilo četiri miliona ljudi, danas ih je u Ukrajini 40 miliona. Teško je porediti dva rata, ali jedno im je zajedničko: treba naučiti da politika smirivanja, velika ili mala, nikada ne može donijeti ništa dobro.

Naivno je i nerealno samo posmatrati loš razvoj događaja i nadati se da neće biti strašnog ishoda. Prije nekoliko godina, u Gruziji i na Krimu, Putin je pokazao na šta je spreman. Reagovali smo veoma zbunjeno i nedovoljno. I nesmetano je nastavio svoju politiku - ističe bivši visoki predstavnik u našoj zemlji.

Užasne slike iz Buče podsjećaju na rat u BiH

Švarc-Šiling je naglasio da užasne slike iz Buče u Ukrajini podsjećaju na ratne zločine rata u BiH, ali i da je činjenica da se EU sada ujedinila pred ratom u Ukrajini i promoviše zajedničku politiku "dobar znak preorijentacije" i da je vrlo važno da se ova promjena paradigme nastavi.

- Vrlo je važno da se ova promjena paradigme nastavi, kako je rekao njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz): To je prekretnica. Moramo shvatiti da moramo biti spremni da branimo naše vrijednosti u svakom trenutku. Srećom, tada je u Bosni bio zatvoren zračni prostor iznad zemlje, tako da nije moglo doći do razaranja od zračnih napada.

Da su zapadne zračne snage odgovorile iznenađujuće brzo na zahtjev za pomoć u zatvaranju ukrajinskog zračnog prostora, okrutni ruski bombaški napadi na civilno stanovništvo ne bi imali efekta. Ovo ne bi učinilo NATO stranom u ratu, ali bi podržalo Ukrajinu u njenim mirovnim naporima - rekao je Švarc-Šiling.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji je istakao da je sada je važno djelovati, a ne samo čekati sa reakcijom dok član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, "jednog dana ne otcijepi" entitet Republiku Srpsku.

- Međunarodna zajednica je do sada trebala preduzeti ozbiljne korake. Oni koji krše Dejtonski mirovni sporazum moraju se suočiti sa opipljivim sankcijama. Ako to nije moguće zbog klauzule o jednoglasnosti država EU u Briselu, onda će velika većina evropskih država morati da sprovodi mjere jednostranim sankcijama.

"Na šta ustvari još čekamo"?

Osim toga, treba podržati uspostavljanje Visokog predstavnika – jer tu leže takozvana bonska punomoćja. Da bi ih iskoristila, međunarodna zajednica bi također morala dati čvrstu podršku. Po mom mišljenju, bilo bi važno i ojačati vojnu misiju EU Eufor i olakšati put Bosni i Hercegovini u NATO - ističe Švarc-Šiling, te dodaje:

- Na šta ustvari još čekamo? Da Dodik u parlamentu Republike Srpske donese sve zakone koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i koje je već najavio na jesen? I šta onda?

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, međunarodna zajednica je previše pasivna, podijeljena i nezainteresovana. Ako aktuelni rat protiv Ukrajine, koji može ugroziti i zapadni Balkan, ne razbudi sviju, onda će na kocki biti samopotvrđivanje Evrope - rekao je Švarc-Šiling za Der Standard.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.