REAKCIJE

Dr. Sead Željo: Pojedinci se maćehinski odnose prema Općoj bolnici

Pokazali smo se i u ratu i covidu i svi koji su ovu bolnicu pokušavali zatvoriti nisu uspjeli

Piše: A. Kukić

7.4.2022

Dr. Željo: Građani su krajnji korisnici. ARHIV

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je usvojio Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Zakon je izazvao oštre kritike zastupnika zbog nejasnih kriterija za raspodjelu sredstava javnim zdravstvenim ustanovama, a najveće kritike su upućene zbog toga što je za Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izdvojeno samo dva miliona KM.


Bez trunke humanosti

Dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", izrazio je svoje razočarenje ovakvom odlukom i u razgovoru za portal "Avaza" kazao da je sve do momenta glasanja vjerovao da se radi o slučajnom previdu.

- I ranije sam rekao da je u pitanju političko-partijski animozitet prema bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", ali sam se do zadnjeg momenta nadao da će "odgovorni " ljudi promijeniti svoju odluku i da se desio slučajni previd. Ipak, sada sam definitivno shvatio da je ova bolnica u jednom maćehinskom odnosu pojedinih političkih struktura. Jako sam iznenađen da nije bilo ni trunke humanosti, jer se ovdje radi o jednom humanoj reakciji gdje bi krajnji korisnici bili građani - rekao nam je dr. Željo.

Navodi kako je Opća bolnica dobro radila i poitivno poslovala, za što je kažnjena, a nagrađeni su višemilionski gubitaši.

Rezultati neće izostati

Naglašava da nije riječ o sredstvima kojima bi se povećale plaće uposlinicima, već namjenskim za pacijente i da će najveću cijenu političkih odluka platiti građani.

- Zahvalio bih onima koji su prepoznali uspješan rad Opće bolnice i daju nam podršku. Svim građanima BiH, prevashodno KS, poručujem da nemaju razloga za zabrinutost, i da znaju će Opća bolnica nastaviti raditi u punom kapacitetu bez obzira na sredstva i promašaje koji su napravljeni. Građani će imati maksimalnu zdravstvenu zaštitu. Pokazali smo se i u ratu i vrijeme pandemije koronavirusa i svi koji su ovu bolnicu pokušavali zatvoriti nisu uspjeli, nadam se da će iz ovoga nešto naučiti - kazao je dr. Željo.

Dodaje da je Opća bolnica isključivo u vlasništvu građana BiH i da je pokazala najveće rezultate onda kada je ostavljena na cjedilu, te iskazuje zahvalnost svima koji su na sjednici glasali za to da Opća bolnica dobije zaslužena sredstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.