INSTITUT ZA NESTALE OSOBE

U Tuzli identifikovane tri žrtve rata, u Osmacima izvršena ekshumacija

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica nestalih osoba

Ilustracija. AGENCIJE

S. S.

7.4.2022

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Hajvazi, općina Osmaci.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nastradala u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Tri žrtve

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

Istovremeno, danas su u Komemorativnom centru u Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1991. i 1992. godine na području Bratunca, Šekovića i Vukovara.

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica nestalih osoba.

Imena identifikovanih

Identifikovani su:

-Hodžić (Beriz) Salmir, rođen 1983. godine u mjestu Ljubovija, Republika Srbija. On je nestao u maju 1992. godine u mjestu Suha, općina Bratunac. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na ovom lokalitetu 2002. godine.

-Efendić (Ibro) Osmo, rođen 1961. godine u Vlasenici. On je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2004. godine na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići.

-Nakičević (Ismet) Ekrem, rođen 1949. godine u Teočaku. On je nestao u novembru 1991. godine u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u ovom gradu 1999. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.