BIVŠI ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Crnadak: Dodik danas iskazuje naknadnu pamet, on je kriv što je Alkalaj ambasador BiH pri UN

On nikada ne bi bio ambasador da nije dobio podršku od Dodika, rekao je Crnadak

E. Ć.

Igor Crnadak i Milorad Dodik

Foto: Avaz


Nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak reagirao je na izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Kao bivši ministar inostranih poslova BiH, dužan sam da upoznam javnost Republike Srpske da je Sven Alkalaj ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama samo zato što je za njega glasao Milorad Dodik i da on nikada ne bi bio ambasador da nije dobio podršku od  tog člana Predsjedništva BiH – rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da zbog toga Dodik snosi apsolutnu odgovornost za današnje glasanje Svena Alkalaja u UN, kao i za druge njegove aktivnosti.

- Pored toga, Dodik i SNSD vrlo dobro znaju ko je Sven Alkalaj, jer je on bio ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH kojim je predsjedavao Nikola Špirić i koji je sa njim imao odličnu saradnju – dodao je Crnadak.

On ističe da su Dodik i SNSD Bošnjacima prepustili vanjsku politiku i Ministarstvo vanjskih poslova zato što tamo nema muljanja na milionskim nabavkama i nema ugovora za „Prointer“ i druge režimske kompanije.

- Zbog toga Republika Srpska trpi ogromnu štetu i nalazi se u najvećoj međunarodnoj izolaciji od svog nastanka. Dodik danas iskazuje naknadnu pamet, koja Republici Srpskoj ne donosi ništa dobro i samo služi da se on i SNSD pokušaju spasiti odgovornosti – poručio je Crnadak.

NA VRH

Podijeli članak na