VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit od NSRS traži da povuče Zakon o nepokretnoj imovini RS

Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, piše u saopćenju OHR-a

Kristijan Šmit. AGENCIJE

S. S.

7.4.2022

Pitanje raspodjele državne imovine i dalje ostaje neriješeno u 2022. godini uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i naporima koje ulažu partneri Bosne i Hercegovine da pomognu u rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja tako što će donijeti zakon na državnom nivou.

- Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi i jasno predviđa da će svaka odluka, akt, ugovor ili drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom zaključen u suprotnosti sa ovim zakonima biti ništavni. Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je NSRS usvojila 10. februara 2022. godine i koji je objavljen u Službenom glasniku RS 5. aprila 2022. godine ne utiče na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje - stoji u saopćenju OHR-a.

Odmah staviti van snage

Iz OHR-a kažu da u "odluci Ustavnog suda BiH iz jula 2012. godine (Predmet br. U-1/11) izričito se navodi da je, temeljem odredbi Člana I/1 Ustava kojim se uspostavlja princip kontinuiteta, BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javna dobra, te da nadležnost za reguliranje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH. Ovakvi stavovi ponovljeni su u nekoliko drugih odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra."

- Ustavni sud BiH je u Odluci iz 2012. godine naglasio da „postoji istinska nužnost, a i pozitivna obaveza da BiH ovo pitanje riješi što je prije moguće“ i da je Bosna i Hercegovina, u vršenju nadležnosti u vezi sa državnom imovinom, dužna uzeti u obzir interese i potrebe entiteta, kako bi i oni mogli efikasno vršiti svoja javna ovlaštenja koja su povezana sa njihovim nadležnostima - navodi se u saopćenju.

Kažu da kako bi se izbjegla zabuna i spriječile negativne pravne posljedice, pozivam vlasti RS-a da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se navedeni Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS odmah stavio van snage. 

Poštivanje vladavine prava

-Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje. Pozvao sam sve zainteresirane strane (između ostalih i državni i entitetski nivo) da pripreme takav zakonodavni akt u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se osigurala odgovarajuća raspodjela imovine. Još jednom ih pozivam da se aktivno uključe u osnivanje i rad ekspertske radne grupe za državnu i vojnu imovinu u skladu s mojim dopisom od 3. decembra 2021., uz osnivanje i komisije za imovinu ukoliko je to potrebno da olakša proces. Na raspolaganju sam da pružim pomoć u tom procesu - piše u saopćenju.

Pojašnjavaju da bi potencijalni investitori trebali biti veoma oprezni kada se upuštaju u transakcije koje uključuju vlasništvo nad državnom imovinom.

- Samo poštivanjem vladavine prava Bosna i Hercegovina može privući održiva strana ulaganja, čime će se ubrzati ekonomski razvoj za dobrobit svih građana - zaključili su iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.