EKSPERT ZA SIGURNOST

Safet Mušić za "Avaz": Naši političari, umjesto da pozivaju na mir, daju zapaljive izjave

Evo, pogledajte samo danas kakve izjave od strane političara se vrte u eteru, od poziva na otkazivanje saglasnosti za angažman snaga EUFOR-a, preko neprovjerenih i lažnih informacija o povezanosti Bošnjaka sa terorističkim aktivnostima, rekao je

Safet Mušić. Arhiv

Piše: A. Bajramović

7.4.2022

Safet Mušić, stručnjak u oblasti sigurnosti, za "Avaz" je komentarisao današnje izjave člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Dodik je na današnjoj pres-konferenciji rekao da je pogriješio što je dao saglasnost za produženje misije EUFOR Althea-e, te da je naredni put neće dati. 

- Pogriješio sam prošle godine što sam dao saglasnost za produženje misije Althea. Iduće godine neću dati saglasnost. To povjerenje koje smo imali je propalo ovim prepadanjima i pokušajima da uvode neki disciplinu. Komandant je rekao da nema sigurnosnih ugrožavanja u BiH. To je rekao i šef Štaba NATO-a. Ja ne mogu da ne zaključim da ovo rade zajedno sa muslimanima. Ljudi su uznemireni - rekao je Dodik.

BiH je postkonfliktna država

Mušić je, komentarišući izjavu Dodika, kazao da izjave političara u BiH često idu u krajnost i umjesto da u izjavama pozivaju na mir, na suzdržanost u bilo kakvim ishitrenim reakcijama i potezima, oni na suprot tome često daju zapaljive izjave. To čine ne bježeći da iskrivljuju i historijske činjenice, međunarodne presude i druga međunarodna pravna akta.

- BiH je postkonfliktna država, koja je godinama pogođena korupcijom na svim nivoima, a osim toga proces pomirenja je zadnjih 10 godina gotovo potpuno utihnuo i nacionalističke politike ohrabrene ekspanzionističkim planovima i izjavama koje dolaze iz susjednih država, što nam dodatno govori da su političari dužni da vode računa o svojim izjavama, da bi trebali pokazati senzibilitet prema drugima i drugačijima.

Evo, pogledajte samo danas kakve izjave od strane političara se vrte u eteru, od poziva na otkazivanje saglasnosti za angažman snaga EUFOR-a, preko neprovjerenih i lažnih informacija o povezanosti Bošnjaka sa terorističkim aktivnostima, pa do vrijeđanja jedne od najmoćnijih i najdemokratskijih država u Evropi, koja je davno osudila zločine u vlastitoj državi i gaji kulturu sjećanja, sve ono što nedostaje u našoj državi, kod naših političara - rekao je Mušić.

Šteta da međunarodna zajednica nije mnogo ranije djelovala

Ističe da se ni jedna druga država u svijetu nije suočila na tako kritičan i samokritičan način, precizno, iskreno i bolno sa svojom prošlošću kao što je to uradila Njemačka.

- I umjesto da naši političari uvide to i krenu tim primjerom, oni još vrijeđaju žrtve, nas obične ljude i evo sada čak i države i narode koji su svjetli primjer suočavanja sa prošlošću.

Danas smo imali i glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o suspenziju Rusije iz vijeća za ljudska prava tokom sjednice u Njujorku, gdje su sve države Evrope (osim Bjelorusije) uključujući i Srbiju glasale za suspenziju, dok naši pojedini političari govore da su protiv osude zločina i ubijanja u Ukrajini, što govori da nikada neće osuditi ni zločine ni genocid u BiH.

Sa druge strane, ono što mi kao nezavisni stručnjaci posmatramo, ovakvo neodgovorno ponašanje političara može uticati i na stanje sigurnosti u BiH, posebno kada se uzmu u obzir izjave koje se odnose na ugrožavanje unutrašnje stabilnosti kroz odbijanje poštivanja međunarodnih mirovnih ugovora i drugih međunarodnih sporazuma i ranije prihvaćenih domaćih političkih odluka koje se tiču NATO puta BiH i sigurnosti države.

Šteta da međunarodna zajednica nije mnogo ranije djelovala shodno svome mandatu i spriječila jačanje takvih retogradnih snaga koje mogu izazvati krizu i incidentne situacije i u BiH - zaključio je Safet Mušić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.