FINANSIJSKA PODRŠKA

EU u posljednjih 14 godina izdvojila više od 53 miliona eura za OHR u BiH

Svrha doprinosa je olakšavanje rada OHR-a u skladu s tematskim prioritetima Instrumenta pretpristupne pomoći u jačanju svih aspekata dobrosusjedskih odnosa

Željana Zovko. AGENCIJE

A. O.

7.4.2022

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu (EP) Željana Zovko uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s finansijskom podrškom iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

S obzirom na to da je uime EP-a pregovarala na najnovijem Instrumentu pretpristupne pomoći, Zovko je upitala Evropsku komisiju koliki iznos sredstava je iz ovog instrumenta dodijeljen OHR-u u BiH, koliko sredstava će se izdvojiti u budućnosti te po kojoj osnovi se Instrument pretpristupne pomoći koristi za financiranje tijela UN-a, priopćeno je iz njenog ureda.


Doprinos se smanjivao

Evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) odgovorio je da je EU u razdoblju od 2008. do 2014. godine za OHR BiH izdvojila 33.656.005 eura te 17.899.531 euro u razdoblju od 2015. do 2020., što je ukupno 51.555.536 eura.

Dodao je također da se doprinos EU-a postupno smanjivao u skladu sa smanjenjem ukupnog proračuna OHR-a, ali da je EU i dalje glavni donator OHR-a s iznosom od 2.413.328 eura u ukupnom proračunu od 5.327.627 eura u razdoblju 2021./2022. godine


Svrha doprinosa

U službenom odgovoru nadalje stoji da OHR nije tijelo UN-a već ad-hoc institucija te da potpora EU-a omogućuje OHR-u da u bliskoj saradnji s delegacijom EU-a i posebnim predstavnikom EU-a u Bosni i Hercegovini radi na ispunjavanju svog mandata, a posebno u odnosu na ciljeve i uvjete programa 5+2.

Navedeno je i da Evropska unija doprinos OHR-u uplaćuje kao članarinu u Vijeću za provedbu mira, a svrha doprinosa je olakšavanje rada OHR-a u skladu s tematskim prioritetima Instrumenta pretpristupne pomoći u jačanju svih aspekata dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje, kao i osnaživanja kapaciteta Unije i njezinih partnera u sprječavanju sukoba i izgradnji mira.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.