ZLOUPOTREBA OVLAŠTENJA

SIPA zatražila od Nogometnog saveza BiH dokumentaciju o spornim ugovorima

Državna agencija za istrage i zaštitu je od krovne kuće bh. fudbala zatražila ugovore ugovore o angažovanju Vase Mijovića i Rijada Prolića, te Marka Miličića

Krovna kuća bh. fudbala. Agencije

N1

7.4.2022

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od N/FS BiH dokumentaciju o spornim ugovorima u vezi sa navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika N/FS BiH, prenosi N1

SIPA je prije nekoliko sedmica od saveza zatražila dokumente vezano za zapošljavanje tri osobe u N/FS BiH, i to Vase Mijovića, direktora marketinga i komunikacija u N/FS BiH i Rijada Prolića. Državna agencija za istrage i zaštitu je od krovne kuće bh. fudbala zatražila ugovore ugovore Mijovića i Prolića.









SIPA istražuje i angažman savjetnika Vice Zeljkovića

Također, SIPA istražuje i Marka Miličića, savjetnika predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića, odnosno njegovo angažovanje. SIPA traži dokumente odluku ili drugi akt Izvršnog Odbora, ili drugog tijela saveza o njegovom zaposlenju ili angažovanju.

Državna agencija za istrage i zaštitu također želi na uvid izvještaje koje je pisao sam Miličić, a koji imaju veze sa njegovim angažmanom u Nogometnom savezu, kao i sve novčane uplate koje je savez izvršio na račun Miličića.


Dokument SIPA-e. N1

Krovna kuća našeg fudbala bi također trebala pojasniti na osnovu čega je određen novčani iznos za poslove intelektualnog rada, te zbog čega je savez pristao da Miličiću isplati sve "dodatne troškove", u koje su uračunati svi procijenjeni troškovi koji se navode u Miličićevom ugovoru, piše N1.

Savez prošle godine nije dostavio dokumentaciju u cjelini

SIPA također želi listu osoba koje su putovale sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine. Također žele odgovore i dokumentaciju vezanu za troškove u hotelu Swiss u Sarajevu, odnosno sve uplate za sve osobe koje su tamo odsjele na račun N/FS BiH.

I napokon, SIPA također želi kompletnu dokumentaciju vezanu za gradnju terena sa vještačkim travnjakom u Krupi na Vrbasu, u Mostaru i u Ilijašu.

Treba napomenuti da je SIPA i ranije u 2021. godini tražila odgovore od N/FS BiH, ali krovna kuća bh. fudbala nije dostavila dokumentaciju u cjelini, piše N1.

Dokument SIPA-e. N1

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.