DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE

Galić: Očito samo Hrvat po mjeri Sarajeva može na čelo FUP-a

Galić smatra problematičnim i to što je Vlada FBiH prekoračila svoje ovlasti

Zoran Galić. Arhiva

H. J. I.

8.4.2022

Očito samo podoban Hrvat, po mjeri Sarajeva, može doći na čelo Federalne uprave policije i to da bi se zadovoljila zakonska norma, rekao je jučer za medije Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

- Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto direktora Federalne uprave policije - rekao je Galić, koji je bio i prvorangirani na prvom konkursu za tu funkciju. 

Navodeći da je prvi konkurs za izbor čelnog čovjeka FUP-a, koji je proveo Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH poništen i raspisan novi, Galić je rekao kako se ne namjerava prijaviti. On je za Hrvatski medijski servis istakao da bi takav njegov korak bio besmislen jer bi legitimirao potez federalne Vlade koja ni njega, ni nekog drugog s liste, nije htjela imenovati za direktora FUP-a.


Galić smatra problematičnim i to što je Vlada FBiH prekoračila svoje ovlasti te se i de fakto i de jure stavila iznad Nezavisnog odbora koji je zajedničko tijelo oba doma Parlamenta FBiH zaduženo za imenovanje čelnih ljudi FUP-a. Pojasnio je da Vlada FBiH nema ovlasti imenovati nikoga s liste, već je za to meritoran samo Nezavisni odbor.

- Da sam zbog cijele situacije te kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH tužio Vladu i ne namjeravam se više posebno osvrtati na novi konkurs dok god je postupak pred nadležnim sudom u toku - rekao je Galić.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nedavno je raspisao novi konkurs za imenovanje direktora FUP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.