BANJA LUKA

Majkl Marfi: Pretpostavljam da se Rusija povukla iz PIC-a

Rusija nije uplatila članarinu, da je tako nazovemo, prema OHR-u, koja se primjenjuje za sve članice PIC-a, rekao je ambasador

Piše: H. J. I.

8.4.2022

Majkl Marfi. Screenshot

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murph) boravio je u dvodnevnoj posjeti Banjoj Luci.

Nakon brojnih aktivnosti, ambasador Marfi se obratio medijima i odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da je ATV sankcionisan zbog njihove poslovne prakse. 

- Mi smo ATV sanksionisali zbog njegove poslovne prakse. Ne zbog novinara ili uredničke politike. Već zbog poslovnih praksi, odnosno povezanosti sa korumpiranim poslovnim praksama i ja mislim da je to već opće poznato – rekao je Marfi.


Interesi SAD veoma jasni

Na koncu ambasador je rekao da ne misli da su SAD umješane u unutašnja pitanja BiH.

- Moj posao ovdje je da predstavljam SAD. I naši interesi ovdje su veoma jasni i koje sam i naveo na početku svoje izjave. Moj posao je da ovdje predstavljam SAD i da promovišem i štitim naše interese. Predsjednik me poslao ovdje da radim taj posao i ja ću svoj posao uraditi. Dakle ne, ja se ne miješam u unutrašnji politički život u BiH.

Marfi je dodao da je već imao priliku da razgovara sa Miloradom Dodikom.

- Ja sam imao priliku da razgovaram sa gospodinom Dodikom ubrzo nakon svog dolaska u zemlju. Kao što znate, gospodin Dodik je član tročlanog Predsjedništva i prva nastupna posjeta koja se organizuje za ambasadora koji preuzima dužnost jeste sastanak sa Predsjedništvom. I kao što sam rekao, sastao sam se s njim ubrzo nakon svog dolaska.



Stvaranje vještačke krize

Na pitanje novinara da li zapadne sile poređenjem BiH i Ukrajine žele stvoriti vještaćku krizu u BiH, ambasador je istakao da krizu stvaraju domaći političari.

- Mislim da zapadne sile ne nastoje kreirati vještačku krizu u BiH. Iskreno, političku krizu u BiH su po mom mišljenju kreirali njeni političari. Što je tužno, a rješenje za taj problem je da politički lideri prestanu kreirati političke krize u svojoj zemlji. A to znač povratak u institucije i povratak na odlučivanje o pitanjima o kojima je potrebno odlučiti kako bi se naravno ispoštovala i volja birača koji su ih izabrali na te pozicije - rekao je Marfi.

Za kraj, osvrnuo se i na učešće Rusije u radu PIC-a.

- Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora zemalja članica PIC-a. Isto tako, Rusija nije uplatila članarinu, da je tako nazovemo, prema OHR-u, koja se primjenjuje za sve članice PIC-a. Tako da je za pretpostaviti da se Rusija povukla iz PIC-a - zaključio je Marfi svoje obraćanje novinarima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.