KRŠENJE USTAVA

Profesor Nurko Pobrić za "Avaz": RS neće uvažiti zahtjev OHR-a, a bonske ovlasti se ne primjenjuju

Taj zakon je dakle ništavan i visoki predstavnik je u tom pogledu u pravu, ali to što on kaže da je ništavan a ništa ne poduzima ne znači ništa – ističe Pobrić

Pobrić: Zavisni od međunarodnog faktora. Avaz

Piše: A. Bajramović

8.4.2022

Nakon što je jučer iz Ureda visokog predstavnika Kristijana Šmita upućen poziv vlastima RS da Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS odmah stave van snage, ekspert za ustavno pravo, profesor Nurko Pobrić smatra da RS takav zahtjev neće uvažiti.

Zakon ništavan

- Ja mislim da će to ostati, kao što su i neki drugi zakoni i odluke, koje je neustavnim proglasio Ustavni sud. Oni se i dalje primjenjuju. Prema tome, to više izlazi iz sfere prava i ulazi u neku političku sferu – pojašnjava Pobrić.

Propisi koji su na snazi, a na koje je u svom pismu NSRS podsjetio i visoki predstavnik, sasvim su jasni. Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi i svaka odluka, ugovor ili drugi pravni akt kojim se raspolaže državnom imovinom, a koji je zaključen u suprotnosti sa ovim zakonima, su ništavni. Ipak, NSRS je 10. februara usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS i on je u utorak objavljen u Službenom glasniku RS.

- Ranijom odlukom visokog predstavnika zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom dok se ne donese zakon na nivou BiH. Taj zakon još nije donesen i entiteti ne mogu donositi takve zakone. Taj zakon je dakle ništavan i visoki predstavnik je u tom pogledu u pravu, ali to što on kaže da je ništavan a ništa ne poduzima ne znači ništa – ističe Pobrić.


Faktor moći

Prema praksi posljednjih godina bonske ovlasti su u ladici, gdje ostaju i u jeku sve intenzivnije i agresivnije ofanzive iz RS, usmjerene na urušavanje države i njenih institucija, a u ovom slučaju i otimanja njene imovine.

- Otima, radi nezakonito, neustavno i to je sad faktor moći, a ne faktor prava. U ovom slučaju je moguće obratiti se Ustavnom sudu, koji će ovaj zakon proglasiti neustavnim, kao u slučaju dana RS. To se, međutim, ne poštuje. S druge strane, Krivični zakon propisuje da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda krivično djelo, ali za to niko do sada nije odgovarao. Mi moramo priznati da smo izuzetno zavisni od međunarodnog faktora. Koliko god se upinjali da smo suvereni i nezavisni, što je tačno na neki način, mi smo de facto pod nekom vrstom starateljstva, poluprotektorata ili protektorata, tako da i ovo pitanje moraju razriješiti predstavnici međunarodnih institucija – zaključuje profesor ustavnog prava, Nurko Pobrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.