NEZADOVOLJNI PLAĆAMA

Zbog štrajka carinika, svakodnevne gužve na granicama od 12 do 14 sati

Osnovica za obračun plaća je 2008. godine bila 535 KM, a danas je 476 KM

Gužva na granici. RTRS

A. Č. / RTRS

9.4.2022

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) organizirao je štrajk upozorenja koji traje će svaki dan od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uvjeta koje traže zaposleni u ovoj državnoj instituciji.

U tom periodu radnici na carinskim terminalima detaljno pregledaju dokumentaciju, a carinici na graničnim prijelazima kontroliraju svako vozilo.

Zbog toga su tokom ta dva sata gužve na ulasku u Bosnu i Hercegovinu. Kako jevlja RTRS u petak se na ulaz na sjeveru BiH čekalo između 30 i 45 minuta.

Problem za vozače kamiona

Štrajk uposlenika UIO predstavlja problem za vozače kamiona i prijevoznike koji čekaju po nekoliko sati, no iz UIO ističu da vode posebnu pažnju na kamione koji prevoze lako kvarljivu robu.

No ističu da ukoliko njihovi zahtjevi uskoro ne budu ispunjeni, moguća je i potpuna obustava rada.

Uposleni se žale na "mizerne plaće, diskriminaciju i nepostojanje kolektivnih ugovora, zbog čega su im ugrožena materijalna i sva druga prava". Državna vlast ih, kako tvrde, godinama ignorira.


Nikad nam nije odgovoreno

- Nažalost, prisiljeni smo na ovaj korak. U trećem mjesecu prošle godine obratili smo se Vijeću ministara BiH kao svom poslodavcu tražeći vraćanje osnovice za obračun plaće na razinu iz 2008. godine, donošenje zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UINO BiH, izjednačavanje prava zaposlenih u UIONO te potpisivanje kolektivnog ugovora -  kazala je Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata UINO BiH.

U maju 2021. godine je, kako je kazala, najavljen štrajk sa svim spomenutim pitanjima i obrazloženjima.

- Nikad nam nije odgovoreno - kazala je za Mrnjavac.

Osnovica za obračun plaća je 2008. godine bila 535 KM, a danas je 476 KM, što smatraju da je nedopustivo uzimajući u obzir da prihodi od proreza iz godine u godinu rastu pa je tako u mjesecu martu ove godine prihod uvećan za 150 miliona u odnosu na isti mjesec prošle godine i sva ta razlika u sredstvima koje prikuplja UIO raspoređuju se na niže instance vlasti, entitete, kantone i općine dok je država u blokadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.