PORUKA REDITELJA

Dino Mustafić: Biti na strani Ukrajine jeste moralna obaveza prema pravdi istine

Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni ovog momenta bore za sve nas, poručio je Mustafić

Mustafić: Mi najbolje u Evropi znamo šta se tamo dešava. A. Zukić

Piše: A. Z.

9.4.2022

Na današnjem skupu podrške narodu Ukrajine govorio je i Dino Mustafić, reditelj i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

- Biti na strani Ukrajine jeste moralna obaveza prema pravdi istine. To znači slijediti hrabrost i čovječnost svih naših predaka. Očigledno je da svijet nije izvukao pouke iz opsade gradova u BiH. Mi znamo da nikad niko na dugi rok ne izvuče pouke jer vidimo kroz rat u Ukrajini da se kroz historijske greške ponavljaju. Ratna propaganda o granatiranju spostvenih civila i žrtvovanje gradova već je viđena prije 30 godina kod nas i danas ga lako cijeli svijet čita kao bezličnu laž - poručio je mustafić.

Dodaje da mi predobro i iz sopstvenog iskustva znamo da apeli ne zaustavljaju ubijanja.

- Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni ovog momenta bore za sve nas. mi znamo koliko je važno boriti se protiv fašizma. Mi ga u BiH nismo porazili. Vidljiv je na svakom koraku, onaj iz 90-ih. Na ulicama nekih balkanskih susjednih država, kao i, nažalost, bh. gradova sa oslikanim muralima Putinu, i ratnom zločincu Mladiću. To čine oni koji podržavaju ruski režim, slave rat i navijaju za kjrv i nasilje. Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90-tih iz naše zemlje koje su obilazile svijet. One su identične. Imamo potrebu da stanemo na stranu žrtve. Mi najbolje u Evropi znamo šta se tamo dešava. Ovih dana smo se sjećali 30 godina opsade Sarajeva. Zato je važno da smo tu i jasno damo svoj stav - da uvijek budemo na strani istine i pravde - kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.