REAKCIJA NA SANKCIJE

Ambasador Velike Britanije u BiH: Dodik i Cvijanović su direktno kršili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH

Ovo je prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Fild

Met Fild. Twitter

E. Ć.

11.4.2022

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field) reagirao je na sankcije koje je Velika Britanija danas uvela članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, kao i predsjednici RS Željki Cvijanović.

- Danas je britanska ministrica vanjskih poslova objavila sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Ovaj korak smo poduzeli zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir Bosne i Hercegovine.

Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanovića su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Ovo su sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorne ponašale na svojim funkcijama, a nisu sankcije RS niti njenim građanima. 

Ovo je prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija. 

Sankcije nisu čarobni štapić, niti instant rješenje političkih problema. Današnja odluka treba biti dio šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posljedica za BiH. Kako za domaće, tako i međunarodne strane, da bi se političari držali odgovornim za svoje djelovanje. 

Izabrani predstavnici se moraju fokusirati na rad za dobrobit građana i osiguranje podrške demokratskim institucijama, uključujući održavanje izbora i implementaciju njihovih rezultata. UK će nastaviti da podržava sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu za BiH - poručio je Metju Fild, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.