NAKON SANKCIJA

Dodik se obrušio na opoziciju: Što Ivanić nikada nije pokrenuo vitalni nacionalni interes

Ja sam protiv Izborne komisije, ja sam došao ovdje da kažem da je to iz tog razloga rečeno, a ne kako gospodin Crnadak pokušava da nametne, da sam ja ovdje čak i protiv Mađarske, a on je imao odličan odnos, rekao je

Milorad Dodik na NSRS. AVAZ

A. K. / L.S.

11.4.2022

Na sjednici Narodne skupštine RS-a Milorad Dodik pojašnjava veto na odluke Predsjedništva, a dotakao se i članova CIK-a koje on smatra neligitimnim.

Rekao je da postoji suštinska razlika između vlasti i opozicije u RS-u.

- Ovdje je vidljivo koliko se mi razlikujemo. Razlikujemo se do bola, do svega što jeste suština. Naravno da Mladen Ivanić nikad nije spomenuo pitanje vitalnog interesa. Ne zato što je on bio uspješan, već zato što je propuštao stvar. Kako bi objasnili danas za ovu debatu spoljne politike, Bisera Turković se poziva na usvojenu strategiju o spoljnoj politici, Mladen Ivanić kad je odlazio nije imao potrebu da to uradi vjerovatno pod asistencijom gospodina Crnatka, a mi danas imamo takve političke reperkusije. I onda naravno da ćete braniti tu politiku, šta ćete drugo uraditi? - rekao je.

Kazao je da to ne može razumijeti.

Bio član organa

- Naravno da OSCE treba da bude usključen u izborni proces, ja nisam protiv toga. Ja sam protiv Izborne komisije, ja sam došao ovdje da kažem da je to iz tog razloga rečeno, a ne kako gospodin Crnadak pokušava da nametne, da sam ja ovdje čak i protiv Mađarske, a on je imao odličan odnos. Ne, radi se o kršenju zakona. Iz PDP-a su puna usta priče kako je Dodik u koaliciji sa SDA, a na pitanjima Izborne komisije, ko je s kim? I gdje je ko? Šta tamo rade, zašto brane? Ovu istu argumentaciju čujem i od SDA - poručio je.

Kaže da je tamo čovjek koji je bio na listi PDP-a za izbore.

-Zakon treba da zabranjuje takvim licima da budu na listi za izbore, i da budu članovi organa, a on je bio član organa. Naravno da će on braniti nered koji su posijali, ali ja ne mogu da vjerujem, hajde ove dvije tačke dnevnog reda, ni ja nisam bio siguran, ali sam htio da provjerimo u Narodnoj skupštini kako ćemo se o tome ponašati. Ali ove tri tačke o visokom obrazovanju...  Ja sam dobio papir na kojem piše: Ministarstvo prosvjete i kulture kaže da je to neprihvatljivo za RS. I da sam ja pustio, šta bi ti, Crnadak, danas govorio o tome? Šta bi rekao? Onda izmišljaš neke priče, paralele itd. Ja razumijem da se vi bavite kampanjom. Vi možete biti opozicija Miloradu Dodiku, to nije sporno, ali ne možete biti opozicija RS-u. Ja ne dozvoljavam da se ovdje to tretira na jedan mizeran način da neko zloupotrebljava Skupštinu - nastavio je.

Strategija nije konačna odluka

Rekao je da, iako je u FBiH obrazovanje na nivou kantona, ono se "riješi tako da se centralizuje na nivo BiH."

- Šta su to naša prava vezana za obrazovanje? Iz tog razloga se metode stavljaju. Vi i to osporavate. I to vam nije u redu. Šta vam je u redu? Gdje vi trebate, na koju tačku da dođete da branite RS? Bisera Turković gdje god ode priča o tome kako je usvojena strategija koja opet nema veze, strategija nije konačna odluka. To su samo okviri. A tu strategiju je pisao Crnadak i on sad napada i kaže kako je propala spoljna politika - poručio je.

Nastavio je sa kritikama prema Turković.

- Kada je Bisera došla tamo nisu imali nijednog Srbina u u kolegiju, mi to ne možemo nikako da dobijemo, zato što gospodin Crnadak svojim kadrovskim umijećima doveo do tog i onda on ovdje drži predavanje, a mi ne možemo da pokupimo nered koji je on napravio u tih par godina koje je tamo bio. I sad je vrhunski, kao Mladen Ivanić nije povukao interese Dodiku, šta on to bjesni, stalno nešto povlači. Što nije povukao, pa to jeste pitanje što nije povukao? Što nikada nije pokrenuo vitalni interes, to jeste pitanje, to pitanje treba postaviti. I za ovaj narod, kad on kaže sluša narod, pa neka sluša ovog Crnadka pa nek vidi šta ima u njemu. Jesu bili na vlasti , šta su uradili, šta su uradili - upitao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.