DELEGAT SDA U DOMU NARODA

Biografija Sarajlića: 3 mandata u Parlamentu BiH, obilježila ga afera "Asim"

U februaru 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Asim Sarajlić. AGENCIJE

S. S.

11.4.2022

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Asimu Sarajliću, članu SDA i delegatu u Domu naroda BiH. Razlog sankcija je učešće u aferi "Asim" i uzimanje novca za zapošljavanje BH Telecomu, kako tvrde iz američkog Ministarstva finansija.

U nastavku vam donosimo biografiju Asima Sarajlića.

Asim Sarajlić je rođen 1975. godine u Vogošći, gdje i danas živi.

"Afera Asim"

Diplomirao je 2001. godine na Odsjeku za odbranu i sigurnost Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Na tom fakultetu je upisao i postdiplomski studij od kojeg je nakon četiri položena ispita odustao.

U Stranku demokratske akcije (SDA) se učlanio 1990. godine kao petnaestogodišnjak, a 2019. je izabran za njenog potpredsjednika. Ostavku na sve funkcije u stranci podnio je početkom marta 2020. godine, nakon što je objavljen snimak koji dovodi u sumnju regularnost izbora za rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu. Na snimku se čuje dogovor o "kupovini" jednog od delegata na unutarstranačkim izborima, a što je dogovarao upravo Sarajlić. To afera je dobila kolokvijalni naziv "Afera Asim."

Tri mandata u PS BiH

Početkom januara 2003. godine zapošljava se u Hotelima Ilidža d.d. Sarajevo na poziciju glavnog hotelskog inspektora i menadžer-direktora. Ovaj posao je obavljao do kraja oktobra 2004. godine, kada je na lokalnim izborima izabran za načelnika Općine Vogošća. Drugi mandat načelnika Općine dobio je četiri godine kasnije.

Općinsku funkciju napušta u pola mandata, jer je 2010. godine izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Na općim izborima 2014. godine obnovio je mandat u Državnom parlamentu, gdje je u 2018. godini imao prosječnu platu 4.315 KM. U februaru 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.