ZASMETALO MU

Košarac o sankcijama Dodiku i Cvijanović: A nema nikavih reakcija na ponašanje Džaferovića, Komšića i Alkalaja

Ovo je politička odluka koja predstavlja napad na našu slobodu da odlučujemo o našoj sudbini, na našu samostalnost i suverenost, rekao je on

Staša Košarac. AGENCIJE

A. O.

12.4.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da sankcije koje je Vlada Velike Britanije uvela predsjedniku RS Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku su politička odluka i napad na slobodu, samostalnost i suverenost.

Košarac je ocijenio da sankcije predstavljaju političku glupost, budući da su uvedene onima čije su političke odluke u potpunosti u funkciji odbrane i zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava kao sastavnog dijela tog sporazuma.


Kršenje Ustava BiH

Poručio je da članovi britanske Vlade i ambasador te zemlje u BiH pokažu član Ustava BiH kojeg su Dodik i Cvijanovićeva prekršili svojim aktivnostima i odlukama.

- Na drugoj strani imate svakodnevno kršenje Ustava BiH i nadležnosti Predsjedništva BiH na planu donošenja vanjskopolitičkih odluka i nema nikavih reakcija na ponašanje Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković i Svena Alkalaja samo zato što je očigledno kršenje Ustava BiH u funkciji ispunjavanja političkih zahtjeva i interesa jednog broja zemalja, naveo je Košarac.

On je naglasio da bošnjačka politička većina, uz podršku zapadnih zvaničnika i opozicionih partija u RS, nasilje nad Ustavom BiH vrši na svakom koraku i u svakoj zajedničkoj instituciji na nivou BiH.


Entitetski veto

- Imate stalne protivsistemske pokušaje ignoriranja prava na entitetski veto u Predstavničkom domu parlamenta BiH i nikom ništa. To je sramota za one koji donose odluke o sankcijama i to su odluke koje zaista podrivaju stabilnost i bezbjednost u BiH, rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je ocijenio da odluka britanske Vlade liči na britansko-američku osvetu jedinoj zemlji u ovom dijelu svijeta i jedinom narodu koji iznad svega voli svoju slobodu i odbija da interese države i naroda podredi interesima drugih zemalja.

- Ovo je politička odluka koja predstavlja napad na našu slobodu da odlučujemo o našoj sudbini, na našu samostalnost i suverenost, na naše pravo da odlučujemo koga ćemo da biramo i izaberemo, na našu proklamovanu vojnu i političku neutralnost. Zato naš odgovor, odgovor institucija RS, svih političkih stranaka koje u njima djeluju, svih zdravih i patriotski orijentisanih političkih snaga koje ne stoje iza sramnih odluka o sankcijama, treba da bude jedinstven, jasan i odlučan - istakao je Košarac.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.