U SARAJEVU

Turković se sastala s ministricom Švedske: Ključno je da se izbori održe ove jeseni

Naglasila je važnost političke krize u ovoj zemlji te da se ona treba okončati i da se predstavnici RS vrate u institucije države na mjesta gdje se donose odluke

An Linde i Bisera Turković. TWITTER

A. O.

12.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske An Linde (Ann).

- Ekonomska saradnja još uvijek nije na onom nivou kako bismo željeli. Ima prostora da se ona poboljša - rekla je Turković nakon sastanka, dodavši da je BiH u Švedsku izvezla robu u vrijednosti 107 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok je uvoz iznosio 119 miliona KM.

Ministrica se zahvalila na velikoj pomoći i podršci Ambasade Kraljevine Švedske u BiH u proteklih 30 godina.


Konstruktivan angažman

Turković je naglasila da je interes švedskih turista za BiH povećan te da se raduje budućoj saradnji s Kraljevinom Švedske. 

Linde je u obraćanju novinarima kazala da Švedska i Bosna i Hercegovina imaju vrlo bliske i snažne odnose.

- Ovo je moja treća posjeta u samo godinu i pol dana, što pokazuje bliske odnose između Švedske i Bosne i Hercegovine, kako među našim institucijama tako i među našim narodima. U oktobru prošle godine Švedska je usvojila novu strategiju razvojne saradnje sa Zapadnim Balkanom, ali u fokusu i dalje ostaju demokratija, ljudska prava, vladavina prava, rodna ravnopravnost, klimatske promjene i zaštita okoliša i inkluzivni ekonomski rast i razvoj. Dodali smo i jedno novo područje, a to su mirna i inkluzivna društva. Zahvaljujući ovome mi ćemo ostati među najvećim donatorima, što još jednom potvrđuje opredijeljenost Švedske da podrži BiH na njenom reformskom putu i putu evropskih integracija - kazala je Linde.

Ona je dodala da bi njihova podrška bila uspješna, moraju imati konstruktivan angažman naših partnera koji će raditi u korist građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Linde se dotakla i rata u Ukrajini, napominjući da se sigurnosna situacija značajno pogoršala proteklih nekoliko mjeseci.


Sigurnosna situacija

- Od oktobra prošle godine, kada sam bila ovdje, sigurnosna situacija se dramatično pogoršala. Mi smo sada svjedoci strašnom ratu gdje je hiljade ljudi izgubilo živote i milioni su izbjegli. Ruski napad na Ukrajinu je neisprovociran, nezakonit i ne može se ničim opravdati, i zato Švedska kao i ostatak Evropske unije, stoji uz Ukrajinu. Ruska agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje mir i sigurnost u cijelom svijetu te stoga moramo biti ujedinjeni protiv te agresije - poručila je Linde.

Istakla je također da očekuje da se BiH zajednički uskladi sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Naglasila je važnost političke krize u ovoj zemlji te da se ona treba okončati i da se predstavnici RS vrate u institucije države na mjesta gdje se donose odluke. 

- Politički lideri ne smiju više podrivati funkcionalnost, suverenitet i teritorijalni integritet ove države. Još je važnije da se sada ponašaju odgovorno ako uzmemo u obzir tešku situaciju po pitanju sigurnosti i stabilnosti za Evropu. Nažalost, politički lideri u BiH nisu uspjeli da se usaglase oko reformi Izbornog zakona. Međutim, ključno je da se izbori održe ove jeseni prema postojećem zakonskom okviru i da se finansiranje za izbore obezbijedi što je prije moguće - rekla je ministrica vanjskih poslova Švedske.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.