NEMA ČEKANJA

Pravni ekspert Kasim Trnka za "Avaz": I OHR mora zaustaviti Dodika

Dodik je primio jasne instrukcije od Putina da destabilizira BiH, kaže Trnka

Trnka: Potrebna hitna reakcija. Arhiv

Piše: A. Bajramović

12.4.2022

I samo usvajanje Zakona o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS, a potom i njegova objava u “Službenom glasniku”, jasan su dokaz da Milorad Dodik nastavlja s aktivnostima koje je započeo, kazao je za “Avaz” prof. dr. Kasim Trnka, ekspert za ustavno pravo.


Idu dalje

Bez obzira na to jesu li donosioci ovakvog zakona, kojim se direktno krše ranije odluke OHR-a o zabrani raspolaganja državnom imovinom, prolongiranjem datuma stupanja na snagu ostavili sebi manevarski prostor da mogu odustati, Trnka smatra da visoki predstavnik mora reagirati.

- Dodik je primio jasne instrukcije od Putina da destabilizira BiH. On nastavlja s takvim aktivnostima. Nažalost, visoki predstavnik ne može se odlučiti da poduzme bilo kakve aktivnosti, a i zapadni saveznici ne mogu postići saglasnost o tome šta bi stvarno trebalo učiniti, da li sankcije, smjene ili nešto drugo. Uglavnom, ništa ne poduzimaju, pa takva situacija ohrabruje Dodika i njegove pristalice da nastave sa svojim projektom - kaže Trnka.

S ovim zakonom, ali i na druge načine, pokušava se stvoriti situacija slična onoj u Ukrajini te otvoriti prostor Rusiji da izvrši pritisak na BiH, smatra Trnka i dodaje da je dio šireg projekta i naoružavanje susjedne Srbije.


Vrlo opasno


- OHR je kazao da postoji odluka o zabrani raspolaganja državnom imovinom, ali ja mislim da to nije dovoljno. Visoki predstavnik, u konkretnom slučaju, treba poduzeti mjere jer, ako to ne uradi, oni će nastaviti sa svojim aktivnostima - kaže Trnka.

Dodaje da bi, ako ne bude odgovarajuće reakcije, situacija mogla postati veoma opasna, jer će Putin, kad vidi da mu ne ide najbolje u Ukrajini, pokušati destabilizirati Balkan. 

Blagi odgovor Zapada

Iako je glasao za produženje Misije EUFOR-a u BiH, a po dolasku pojačanja izjavljivao da ne bi imao ništa protiv toga ni da ih je 5.000, Milorad Dodik je za samo nekoliko dana promijenio stav o pojačanom prisustvu međunarodnih snaga.

- Sad on ustvari vidi da je to neki blagi odgovor Zapada, pa reagira i na taj blagi odgovor. Pri tome konstantno blokira rad Predsjedništva, njegovi ljudi blokiraju Parlament, a sad će godina kako ne rade institucije - dodaje Trnka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.