RADNI SASTANAK

NATO izrađuje priručnik na temelju dobrih praksi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH

Ministar Podžić je istaknuo da su MO i OSBiH zajedno s partnerima uspješno, bez ijednog incidenta, uklonili više od 25.000 tona viškova streljiva

Sa današnjeg sastanka. FENA

A. Č. / Fena

12.4.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je otvorio radni sastanak Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) s NATO-ovim timom za gradnju integriteta, koji radi na izradi NATO-ovog priručnika o dobrim praksama u vođenju životnog ciklusa lakog naoružanja i streljiva.

Ministar Podžić je istaknuo da su MO i OSBiH zajedno s partnerima uspješno, bez ijednog incidenta, uklonili više od 25.000 tona viškova streljiva te da je iz tog razloga ponosan što je, temeljem toga uspjeha, NATO za sve svoje članice odlučio izraditi priručnik koji podrazumijeva prezentiranje dobrih praksi MO i OSBiH u gradnji institucijskih sposobnosti za upravljanje, odgovornost i spriječavanje korupcije pri vođenju životnog ciklusa malokalibarskog i lakog naoružanja i streljiva.

Dodatna obaveza

- Naša iskustva u prevenciji i borbi protiv bilo kojeg oblika nepravilnosti, pa tako i u ovoj vrlo osjetljivoj oblasti će predstavnicima NATO tima sigurno pomoći u izradi analize rizika i osjetljivosti na rizik kroz upravljanje cijelim životnim ciklusom malog i lakog naoružanja i streljiva, kako bi se u svim zemljama budućim korisnicima ovog programa razvile odgovarajuće politike kojima se osigurava jačanje integriteta u odbrambenom sektoru - rekao je Podžić.

Dodao je kako to predstavlja i dodatnu obavezu, "jer prvi dio projekta podrazumijeva upravo izradu analize rizika i njegovog ublažavanja na temelju mjera, iskustva i stručnosti BiH u izgradnji integriteta u upravljanju životnim ciklusom oružja i streljiva".

- Nakon toga, ova analiza poslužiće kao osnova za razvijanje djelotvornog i praktičnog priručnika - zaključio je Podžić.

Obilazak skladišta naoružanja

U nastavku posjete, NATO tim za gradnju integriteta u narednim će danima obići i neka od skladišta naoružanja i streljiva OSBiH.

U radu spomenutog radnog sastanka sudjelovali su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajori Gojko Knežević i Ivica Jerkić, zapovjednik EUFOR-a u BiH generalmajor Enton Vesli (Anton Wessely), zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela Mekgaha (McGaha), vođa NATO tima za gradnju integriteta Nadja Milanova te generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, kao glavni domaćin sastanka.

Među sudionicima skupa bili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćeno je iz MOBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.