DOM NARODA FBIH

Jednoglasno usvojene izmjene Zakona o pravim branilaca i njihovih porodica

Delegat Aner Žuljević (SDP) je podsjetio da je švicarska formula korištena u zemljama u regionu i da se pokazala kao neefikasna

Dom naroda FBiH. FENA

Piše: S. S.

12.4.2022

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je jednoglasno usvojio Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica.

Prisutnim se obratio Mirsad Terzo ispred Ministarstva boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je pojasnio suštinu izmjena.

- Ovaj Zakon je usklađen sa koordinacijom sa Armije RBiH i HVO-a. Izmjenama i dopuna je predviđeno povećanje osnovice od pet posto. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece. Riječ je o populaciji kojoj su se sa ostvarivanjem prava na radničku penziju smanjivala prava. Invalidnina bi se povećala sa 173 na 391 KM. Omogućavanje suprugama RVI bez obzira na uzrok smrti da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Povećavanje naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Sad će jedan roditelj imati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Omogućavanje prava za djecu bez oba roditelja, a ta djeca će moći koristiti prava do 35. godine - rekao je.

Koristit će se takozvana "švicarska formula", kojom će se povećati naknada svake godine. Pojasnio je da će se izdvajati sredstva za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja ovih kategorija. Nedavno usvojenim budžetom je predviđeno 18,5 miliona KM za ovu svrhu.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je podsjetio da je švicarska formula korištena u zemljama u regionu i da se pokazala kao neefikasna. Rekao je da nije dobro da se koriste brojevi u zakonu, nego je puno korisnije da se koriste procenti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.