NAKON SASTANKA SA BEREC

Davor Dragičević: Indikativno je da se Asim Sarajlić interesuje zašto ja ovdje spavam

Ono što sam ja iznio možda kao jedini osnovni zahtjev je što skoriji sastanak Kristijana Šmita, visokog predstavnika sa Ifetom Fergetom, istakao je Dragičević

Piše: A. O.

12.4.2022

Ambasadorica Merian Berec (Marianne Berecz), zamjenica Visokog predstavnika i šefica OHR-a Banja Luka, danas je posjetila Davora Dragičevića koji se nalazi u šatoru ispred zgrade Tužilaštva BiH. 

Nakon sastanka, Davor se obratio prisutnim novinarima. 

- Ono što sam ja iznio možda kao jedini osnovni zahtjev je što skoriji sastanak Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika sa Ifetom Fergetom. Ne sa mnom i Murizom. Ove sedmice ili sljedeće sedmice da Ifet Feraget predoči sva svoja saznanja o korumpiranosti Tužilaštva i ostalih institucija, vrha entiteta, države BiH uz zataškavanje očigledna dva ubistva. I ono što je posebno važno što sam prenio sada, strpljenja nemamo više. Strpljenja nemamo, upozorio sam i zamjenicu visokog predstavnika da moraju biti svjesni da je ovo stvarno zadnje upozorenje svima njima iz međunarodnih institucija pred veliki skup, koji će biti skup pravde ako ne budu uradili konkretnije stvari. Uvjeravanja da oni rade, oni vjerovatno rade nešto ali to je apsolutno nedovoljno jel oni rade na političarima.



Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+6

Mi smo rekli ova institucija, Tužilaštvo BiH, mora biti nezavisna od politike od svega, moraju ljudi biti od integriteta i struke kako bi bilo kojem građaninu BiH garantovali sigurnost i sve ono ostalo. Ako su već građani toliko samosvjesni da plaćaju račune i sve ostalo, znači mora stati. Ja opet ponavljam, ja i Muriz smo jedno, ali šta ćemo sa ostalim dva ipo miliona tri građana koji danas sutra ne daj Bože neće imati snage da iziđu ovako, da se na ovaj način bore, već će biti izgubljeni u tome svemu.

Na pitanje novinara da li je dobio ikakav odgovor te da li oni imaju saznanja i ovom slučaju Davor je istakao:

- Imaju oni već dugo vremena. Oni ovo prate, ima dugo vremena, bili smo mi na dosta sastanaka ali kažem, riječ zabrinutost ja više neću da čujem. Zato sada priča moj advokat Ifet Feraget jer se nadam uskoro sastanku, znači sa Kristijanom Šmitom. Nek oni sada budu zabrinuti uoči velikih protesta. Nećemo ovdje pred Tužilaštvom. Ići ćemo najvjerovatnije pred OHR, a ako treba poslije ćemo doći i ovdje. Obići ćemo sve što treba, važne institucije. I evo indikativno, što je danas rekao advokat Ifet Feraget da se Asim Sarajlić interesuje zašto ja ovdje spavam. Pa neka pozove Advokatsku komoru BiH i zašto će biti protesti.


Davor je otkrio i kada planiraju organizirati proteste.

- Bit će u maju sigurno. Rekao sam eto nekako se sve potrefilo da je mjesec ramazana, i ovo sve, dok se Ifet, Muriz i ja još organizujemo. Nažalost, moram vam reći još da je Muriz Memić veoma uznemiren. Ono što je prije bilo da su njih dvojica mene smirivali, evo sad doživljavamo da ja na određen način moram da utičem na tog čovjeka i da me brine njegov potez. Doveli su nas do toga. Kažem vam, zadnje upozorenje svima u ovoj državi, i međunarodnim institucijama a najviše domaćim koje predstavljaju. Zadnje upozorenje, nemojte da dozvolite da dođe do velikih protesta. Ako dozvolite, onda je na njima sva odgovornost. Ja ću biti na čelu kolone, šta god taj dan bilo sa mnom.

Na kraju, Davor je podsjetio koliko već boravi ispred Tužilaštva BiH.

-16. dan, čitava planeta zna, eto samo ne znaju zašto mi je dijete ubijeno od strane entiteta RS. Ali da bude još surovije oteto, šest dana mučeno i na kraju zadavljeno – zaključio je Davor Dragičević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.