IFET FERAGET

Advokat porodice Memić odgovorio advokatima: Sud će donijeti presudu na osnovu dokaza, a ne medijskih izvještaja

Bol porodice Memić me obavezuje da borbu za istinu i pravdu nastavim dostojanstveno, kao i do sada , poručio je Ifet Feraget

Ifet Feraget. Arhiv

Piše: M. Aš.

13.4.2022

Advokat i punomoćnik porodice Memić Ifet Feraget reagirao je na podnesak advokata optuženih u slučaju "Zijad Mutap i ostali" koji su se obratili Sudu BiH žaleći se na, kako su naveli, medijski linč.

Kao punomoćnik porodice Memić, a vezano za podnesak advokata optuženih u slučaju "Zijad Mutap i ostali" kojim su se obratili Sudu Bosne i Hercegovine u vezi sa, kako navode, negativnom medijskom kampanjom i neprimjerenim pritiskom na pravosuđe do kojeg, kako su naveli, dolazi u ovom i sa njim povezanim predmetom, ističem sljedeće:

Obrazložene presude o krivici optuženih će donijeti iskusne i profesionalne sudije isključivo na osnovu dokaza provedenih u sudnici, a nikako na osnovu medijskog izvještavanja. Intenzivno medijsko izvještavanje o predmetnom suđenju je izraz ostvarivanja slobode izražavanja zagarantovane u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Kao advokat oštećene porodice Mamić sam više puta do sada ukazao na značaj poštivanja načela pretpostavke nevinosti optuženih kao dijela prava na pravično suđenje. Iako bih ostale zlonamjerne, neargumentovane i nekolegijalne navode navedenih advokata rado komentarisao to ipak ne mogu učiniti kako ne bih ugrozio navedeno načelo, a i bol porodice Memić me obavezuje da borbu za istinu i pravdu nastavim dostojanstveno, kao i do sada - poručio je Ifet Feraget.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.