TEMA JAČANJE SIGURNOSTI

Podžić i Turković se sastali sa Satlerom i ambasadoricom Francuske

Usvojeni "Strateški kompas" ima za cilj da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti kako bi bila u stanju zaštititi svoje građane i građanke i doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti

Sastanak Podžić i Turković sa Satlerom i Tudik. MVP

S. S.

13.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sastali su se danas sa ambasadorima Evropske unije u Bosni i Hercegovini te razgovarali o usvajanju akcijskog plana za jačanje sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije - "Strateški kompas za sigurnost i odbranu".

Delegaciju EU su, na sastanku u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predvodili Johan Satler (Sattler), specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU te Kristin Tudik (Christine Toudic), ambasadorica Francuske, koja predsjedava Evropskom unijom.

Pružanje sigurnosti

Oni su, zajedno sa ambasadorima i diplomatama ostalih država članica EU uručili strateški dokument bh. zvaničnicima te istakli njegov značaj u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu kao i velikih geopolitičkih promjena.

Ambasador Satler je još jednom istaknuo značaj odluka o usaglašavanju vanjske i odbrambene politike BiH sa zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU, te je naglasio da se i na ovaj način potvrđuje da Evropska unija čvrsto stoji iza obećanja da BiH i države regije imaju perspektivu članstva.

Kako je tokom sastanka naglašeno, cilj "Strateškog kompasa" jeste da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti kako bi bila u stanju zaštititi svoje građane i građanke i doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti. Strateškim kompasom povećat će se strateška autonomija EU i sposobnost saradnje s partnerima.

Podrška misiji Althea

Tokom sastanka je istaknuto da jačanje evropske odbrambene sposobnosti ne znači bilo kakvo umanjenje značaja ili aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Također, razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini te je još jednom pružena podrška izvršnom mandatu misije Althea u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.