VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit: Rekao sam povucite to i nisu me poslušali, sada imaju posljedice

Na političarima u RS je odluka kako će djelovati u budućnosti, rekao je Šmit

Šmit: Izbori će se održati. N1

A. Č. / N1

13.4.2022

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je u srijedu u Pressingu na N1 da vlasti u entitetu Republika Srpska nisu ozbiljno shvatili njegovo upozorenje i da sada imaju posljedice. 

Kazao je da se međunarodna zajednica vratila odnosno aktivirala u BiH nakon što joj ova država jedno vrijeme prestala biti u fokusu.

Na pitanje hoće li bonske ovlasti koristiti kad na redu dođu zakon o VSTV-u RS, o protjerivanju tužilaca sa područja ovog enttieta Šmit je rekao da sve zemlje EU i OHR će zajedno držati na oku. 

- To je u rukama onih koji žele da prave te zakone koji su u suprotnosti sa Ustavom BiH. VSTV BiH je vrhunac našeg postignuća i ne mogu dopustiti da se to urušava. Na političarima u RS je odluka kako će djelovati u budućnosti. Ali međunarodna zajednica se vratila, godinama je vjerovala da ovdje stvari idu nabolje i bila je manje aktivna. Ostavio sam dovoljno vremena. Oni su morali računati na to da ću povući ovakav potez. Bosna i Hercegovina je suverena i mi nećemo dopusti da se ona iznutra potkopava. Ako RS ima pitanja koja želi mijenjati treba ići putem Parlamenta, ali ne da to radi jednostrano.


Ono što je bilo u decembru mora važiti i u junu

Rekao sam povucite to i nisu me poslušali. I sada imaju posljedice. U svakom slučaju, međunarodna zajednica se vratila - rekao je Šmit.

Ističe da ima moratorij kojeg je evropski komesar donio da se pola godina ništa ne radi.

- Taj moratorij ističe u junu. Ono što je bilo u decembru mora važiti i u junu. Međunarodna zajednica će sa svim sredstvima spriječiti da se BiH urušava iznutra i potkopava iznutra. U svijetu imamo previše konflikata i ne želimo vidjet ponovo konflikte na Balkanu.

Na pitanje hoće li biti izbora ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH Šmit je rekao da Izbori zakon kaže da se izbori održavaju prve nedjelje u oktobru, dakle ako to ne žele neka promjene ovaj zakon.

- Izbori će se održati. Meni bi bilo draže da se prihvate izmjene Izbornog zakona, ali ako se to ne uradi onda se mora poštovati postojeći zakon. Bio bih zahvalan kada bi se paket transparentnosti donio u Parlamentu BiH. Govorim konkretno o paketu mjera da se spriječe izborne prevare.


Radim na izvještaju za Vijeće sigurnosti

Nadam se da ćemo doći do nekog rezultata, svi su dali u jednom momentu neku saglasnosti. Mogu samo preporučiti da se ide naprijed i da se ne ukopavaju u vlastite teme. Ne postoji 100-postotni uspjesi, mora se biti fer - rekao je Šmit.

Što se tiče Ujedinjenih nacija Šmit kaže da je Rusija i dalje u Vijeću sigurnosti UN-a i da je sprema uskoro otputovati u New York, gdje će razgovarati sa predstavnica UN-a, a možda i sa generalnim sekretarom.

- Radim na izvještaju za Vijeće sigurnosti. Dobio sam dosta signala da je poželjno moje obraćanje. U novembru će se glasati o produženju mandata EUFOR-a. Samo Vijeće sigurnosti odlučuje kakav će biti dnevni red i ne želim se petljati u to. Ali što se tiče EUFOR-a to je zabrinjavajuće i nadam se da se niko neće petljati u to. Ne bojim se da će biti rata u BiH, ali me brinu pojedine situacije i događaji koji se koriste da se ljudi uznemire. Moja domovina razmišlja da se ponovo uključi u Misiju Althea (EUFOR).

Na konstataciju novinara da Dodik kaže da neće dati saglasnost za dolazak njemačkih vojnika Šmit je rekao:

- Dodik je drugačije reagovao (na ovu informaciju) kada mu je to kazala njemačka šefica diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.