HRVATSKA EU PARLAMENTARKA

Zovko: Pitala sam i međunarodne predstavnike, da li su se zapitali šta je dovelo do partnerstva Hrvata sa Dodikom

U ovom trenutku Dodiku odgovara da se Hrvati bore s Bošnjacima na međunarodnoj sceni jer on uvijek govori da će se sve okrenuti protiv njega, jer oni nemaju želju da idu prema EU, kazala je Zovko

Željana Zovko. Screenshot / HRT

E. Ć. / HRT

14.4.2022

Hrvatska EU parlamentarka Željana Zovko je prilikom gostovanja na HRT-u govorila, između ostalog, o Bosni i Hercegovini i Izbornom zakonu u našoj zemlji.

- Ja sam postavila jedno pitanje i svim ovim međunarodnim predstavnicima, i u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, da li su se ikada zapitali šta je to dovelo do toga da Hrvati moraju tražiti na neki način savezništvo i partnerstvo sa Dodikom i šta je to dovelo do obespravljivanja Hrvata u posljednjih 25 godina. Od samog početka Hrvati su apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom i, normalno, to jeste otežalo njihov itekako njihov položaj.




Stanje "zamrznutog mira"

Na svakom koraku imate jedan veliki lobi koji apsolutno vraća čitavu retoriku na stanje rata i jedino kriza im odgovara da dovrše, da zadaju taj zadnji udarac za Hrvate i da dovedu Federaciju na istu onu razinu na kojoj je RS. Znači ta dva entiteta koja će polako onda da razdvoje BiH i dovedu je do restakanja svega onoga što je postignuto mirovnim sporazumom.

To je veliki uteg. Postoji stanje "zamrznutog mira" gdje Ustav nije riješen, a ne zna se ko će izdržati u toj igri i kakav će biti krajnji ishod. U ovom trenutku Dodiku odgovara da se Hrvati bore s Bošnjacima na međunarodnoj sceni jer on uvijek govori da će se sve okrenuti protiv njega, jer oni nemaju želju da idu prema EU. To su dva tabora, jedan je pod ruskom, a drugi pod turskom zaštitom - kazala je Zovko.

Novinar je potom postavio pitanje "da li probija kod zapadnih političara jedno shvatanje da je "ova ideja građanske FBiH nekakva krinka za brisanje konstitutivnosti hrvatskog naroda i može li se, s obzirom da se radi ove ukrajinske krize postoji pojačan interes Zapada da se riješi pitanje u BiH, može li se izvršiti pritisak na bošnjačku stranu da dođe do dogovora?"

- Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na povijesti stradanja naroda, na povijesti genocida, na povijesti žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate - kazala je Zovko, te dodala da je to naročito zbog toga što su bili u Srebrenici.

- Belgiji, zbog svojih osobnih razloga, zato što ne žele da se suoče sa nekim konkretnim problemima svog federalizma. Njemačkoj zbog čitave populacije Turske koje tamo postoje, znači imate milione Turaka koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći - dodala je.

"Hrvatima se negira autohtonost"

Novinar je pitao da li bi Evropa, jer su ipak su Hrvati, što vi kažete, građani Evropske unije koji su u BiH manjina, odnosno konstitutivni narod koji se želi svesti na manjine. Valjda bi Evropa trebala voditi interes o njima?

- Davno je jedan međunarodni predstavnik rekao kardinalu Puljiću da se Hrvati trebaju asimilirati ili otići iz BiH, da imaju Hrvatsku. To je jedna izuzetno tragična sudbina. Mislim da je to bio gospodin Petrič (Volfgang Petrič, bivši visoki predstavnik u BiH op.a) i to je bilo za vrijeme Alijanse. 

To je jedna tragična činjenica da se Hrvatima negira ta autohtonost u BiH, a Hrvatsku se optužuje za zaštitu svog naroda u susjednoj zemlji, a prije svega za borbu za mir i sigurnost na njenim granicama - rekla je Zovko gostujući u emisiji HRT-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.