DOPREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Rezultati izbora ne mogu se provesti za federalni Dom naroda, Sud će ih poništiti

Čavara uputio na važnost postizanja dogovora oko izmjene Izbornog zakona

Marinko Čavara. Agencije

Večernji list

14.4.2022

Zbog činjenice da je Ustavni sud BiH nakon isteka roka postavljenog Parlamentarnoj skupštini BiH stavio izvan snage članke Izbornog zakona koji govore o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda, BiH je ušla u razdoblje u kojem nema zakonske osnove za provedbu Izbornih rezultata, a shodno tome upitne su i sve druge aktivnosti, počevši od izbora nove Vlade Federacfije pa do popunjavanja Doma naroda.


Odluka Ustavnog suda

Na to konstantno upozoravaju hrvatski politički predstavnici koji već dugi niz godina inzistiraju na provedbi presude Ustavnog suda BiH, a koja govori o legitimnom političkom predstavljanju te ističu kako je nužno što prije postići dogovor oko promjene izbornog zakona u cilju rješavanja pravnog vakuma s jedne, odnosno harmonizacija međunacionalnih odnosa s druge strane.

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u razgovoru za Fenu da trenutno ne postoje uvjeti za provedbu izbora te da bi trebalo iskoristiti preostalo vrijeme za rješavanje tog problema. Čavara se pritom osvrnuo i na tvrdnje da neko drugi, umjesto Parlamentarne skupštine BiH, donosi ad hoc rješenja koja spadaju u domenu zakonske materije te upzoorava kako jedino Parlament BiH može mijenjati zakon pa tako i Izborni zakon. 

Čavara je tako naglasio kako je neprihvatljivo tumačanje po kojem Centralna izborna komisija BiH kao izvršno tijelo koje provodi zakon može umjesto Parlamentarne skupštine BiH mijenjati osporene odrebe Izbornog zakona.

- Ti izbori se mogu organizirati, ali je jasno da se ne mogu provesti u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Domu naroda. Ustavni sud ili bilo koja sudska instanca poništit će izbore koji su provedeni temeljem nečije odluke, a ne temljnim zakonom koji definira način izbora izaslanika u Dom naroda.

Nažalost, moguće je svašta uraditi političkim nasiljem kakvo je demonstrirao visoki predstavnik 2011. godine čuvajući vlast protuustavno uspostavljenje "platforme". To je jedna mogućnost koja apsolutno nije dobra za BiH - ističe Čavara.

On je ovom prilikom komentirao i situaciju u kojoj među strankama iz Sarajeva postoji konstantno odbijanje provedbe izborne reforme, a razlog leži, potvrdio je, u činjenici da im trenutni model daje mogućnost da Hrvatima nameću predstavnike i to u svim tijelima i pozicijama u kojima je državnim i federalanim Ustavom predviđeno da budu legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Čavara je jasan u stavu kako takvo ponašanje samo može produbiti krizu te narušiti odnose i povjerenje među konstitutivnim narodima.

- Pitanje je na koji način ćemo ući u izbore ako ih uopće bude. Pitanje je i kako ćemo formirati vlast, jer je nekome očito važniji osobni probitak ili zamagljivanje nekih drugih tema i problema stvaranjem međunacionalnih tenzija - upozorio je Čavara.


Važnost dijaloga

Predsjednik FBiH i ovom je prilikom jasno dao do znanja zbog čega je sada, više nego ikada, potrebna stabilizacija i harmonizacija odnosa, a koja se može postići jedino i isključivo dijalogom legitimnih predstavnika naroda. Kazavši kako je pred BiH jedno neizvjesno i turbulentno razdoblje, Čavara je predložio otvaranje jasnog dijaloga koji će ići na korist svima u BiH, a zbog novonastalog stanja u Ukrajini istaknuo je potrebu da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nema više nikakvog razloga da se ovo trusno područje ucjenjuje s nekim uvjetima koji su teško provedivi - istaknuo je Čavara.

Posebno je prstom na potrebu harmoniziranja odnosa između Hrvata i Bošnjaka, odnosno jačanja partnerstva koje može izgrađivati i bolje ozračje u Federaciji BiH, a u kontektstu rješavanja ključnih problema u BiH. Iznimno je značajna posrednička uloga SAD-a i Evropske unije. Njihovi predstavnici pružili su važan doprinos u medijaciji, a koja je rezultirala i uspješnim potpisivanjem sporazuma u Mostaru, no koji do danas nije realiziran u drugom dijelu, piše Večernji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.