RAMAZANSKE PRIČE

Mještani vraćaju u život oronuli nacionalni spomenik: Prvi pucanj topa s Gradine na Sokolu

Presretan sam što ćemo sada i mi, poput brojnih bh. gradova, na ovaj način njegovati lijepu tradiciju, kaže Avdo Hamidović

Brojni mještani popeli se na Gradinu da vide top. H. Čalić

Piše: H. Čalić

14.4.2022

U srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice, na šest stoljeća staroj Gradini, 12. dana ramazana prvi put je vrijeme iftara označeno pucnjem iz topa. Uz strme litice na Gradinu je top dopremljen iz Bosanske Otoke, a izradio ga je majstor Dursan Halilović.

Prilazni put

Džematlije Sokola, naselja koje broji oko dvije hiljade stanovnika u 700 porodica, obradovala je vijest da će i oni od sada post prekidati kada čuju pucanj topa.

Avdo Hamidović, čija se kuća nalazi uz samu Gradinu, jedan od vakifa koji je dao dio zemljišta za izgradnju prilaznog puta, iako ima 77 godina, stigao je da, zajedno s brojnim mještanima, iftari na Gradini. Kaže kako nije vjerovao da će taj nacionalni spomenik BiH, koji su od prošle godine Sokoljani počeli spašavati od propadanja, dobiti svoj top i da će i oni, poput brojnih drugih gradova u našoj zemlji, njegovati lijepu ramazansku tradiciju.

Kemal Dizdarević zadužen je za pucanj iz topa. H. Čalić

Kemal Dizdarević, koji je osmislio i pripremio svečanost na Gradini, kaže da mu je srce radosno, a duša ispunjena. Priča da su mještani Sokola lani probili prilazni put do Gradine, iskrčili su visoko rastinje i trnje, pa su iz korova izronile stare zidine i kule.

Zajednički iftar

Sada će mještani svake večeri, nakon pucnja topa, moći iftariti na Gradini.

- Ponosan sam na svoje Sokoljane. Što naume, uz Božiju pomoć, to i ostvare. Na Gradinu su sa mnom stigli i braća Mehmed i Muamer Džinić, polaznici medresa u Visokom i Tuzli, te Osman Dizdarević, polaznik tuzlanske Behram-begove medrese. Tokom ramazana mi ih angažiramo da ono što su naučili, pokažu u praksi - kaže nam mjesni imam iz Sokola Alen ef. Kehić.

Gosti iz cijele regije

U toku su pripreme za restauraciju i obnovu ovog kulturno-historijskog naslijeđa. Uz već temeljito obnovljenu staru džamiju, koja je, također, nacionalni spomenik u BiH, to će predstavljati značajnu graditeljsku cjelinu koja će zasjati punim sjajem i na koju će dolaziti ne samo mještani Sokola i Gračanice već i gosti iz cijele regije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.