INSPEKCIJSKA KONTROLA

U 32 kontrole na području ZDK zatečeno 12 radnika na crno

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije

Fiskalna kasa. ILUSTRACIJA

A. O.

15.4.2022

Kantonalni porezni ured Zenica je 13.04.2022. godine izvršio 32 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.


Nisu izdavali fiskalne račune

Kontrole su izvršene na području: Zenice, Žepča, Maglaja, Kaknja, Vareša, Breze, Visokog, Tešnja, Doboj Juga, Usore i Zavidovića, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, 7 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 3 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.


Neprijavljeni radnici

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, i rada bez odobrenja zapečaćena su dva objekta i izdata su 22 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 38.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.