U SARAJEVU

Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije: Ekonomsku saradnju treba unaprijediti

Mi smo u Bosni i Hercegovini nedavno poslali zahtjev da se BiH odobri kandidatski status za njeno članstvo, kazala je ona

Bujar Osmani i Bisera Turković. ANADOLIJA

A. O.

15.4.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se sastala sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u ministarstvu vanjskih poslova BiH, u Sarajevu.

Osmani boravi boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Dobri odnosi

Bisera Turković kazala je kako BiH i Sjeverna Makedonija imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja.

- Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u - rekla je Turković. 

Kako je kazala, 26. aprila navršit će se 30 godina otkako je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost Bosne i Hercegovine.

- Imali smo vrlo sadržajne razgovore pune razumijevanja i saglasnosti, posebno kada je riječ o situaciji u našoj regiji, ali i u Evropi, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu. Nedvosmisleno osuđujemo nasilje u Ukrajini. Saglasni smo da postoji sasvim osnovana bojazan i rizik za eskalaciju koja može da destabilizira i ovaj dio Evrope - pojasnila je Turković.

Razgovarali su i slažu se i u tome da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koji će odagnati i tu vrstu riziku, a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

- Izrazila sam žaljenje zbog neusvajanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju. Mi smo u Bosni i Hercegovini nedavno poslali zahtjev da se BiH odobri kandidatski status za njeno članstvo. Vidimo da u Briselu i evropskim prijestolnicama raste svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu, reformirati proširenje, te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu - izjavila je Turković.




Buraj Osmani. AGENCIJE

Ekonomska saradnja

Bisera je kazala da su odnosi Sjeverne Makedonije i BiH dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da obje države su zainteresirane za unapređenje sveobuhvatnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje. Dobroj bilateralnoj saradnji dviju zemalja svjedoči činjenica da je u proteklom periodu realizovan niz susreta visokih zvaničnika na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. 

- Ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije nije na zadovoljavajućem nivou, te je potrebno uložiti dodatne napore za njeno unapređenje. Trgovinska razmjena stagnira već nekoliko godina i oblasti interesantne za saradnju su sigurno metalna, drvna, prehrambena i tekstilna industrija - kazala je ona. 



Jak poticaj

- Kao prijateljska država, želim da izrazim naše čvrsto opredjeljenje kojim nedvosmileno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet države BiH, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovo je naročito važno danas kada je cijeli kontinent suočen s bezbjednosnom krizom izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, što izaziva uznemirenost i u našem regionu. Sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH svakako je najvažnija za njene građane, ali u regionalnom kontekstu ona je u direktnom interesu sviju nas, posrednih i neposrednih susjeda -  rekao je Osmani.

Dodao je da će Sjeverna Makedonija bezrezrevno podržavati euroatlanske integracije BiH. Pozdravio je formiranje Komisije za saradnju s NATO-om i ohrabrio zvaničnike BiH da nastave zalaganja za cjelokupnu implementaciju reformskog programa na tom pravcu.

- I pored činjenice što smo više od 15 godina zemlja sa statusom kandidata, proces evropskih integracija sam po sebi predstavlja jak poticaj za provođenje reformi koje su od suštinskog značaja za građane, a to je najbolji način za sve zemlje iz regiona da dostignu evropske civilizacijske vrijednosti - rekao je Osmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.