PROJEKTI

Predstavljeno idejno rješenje za gradnju Gradskog bazena u Bihaću

Smatrali smo da je konkursni pristup najadekvatniji, s obzirom da osigurava transparentnost i konkurenciju, kazao je Moranjkić

Sportsko-rekreativni gradski bazen Bihać. GRAD BIHAĆ

A. O. / Fena

15.4.2022

Predstavnici Gradske uprave Bihać i Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju predstavili su idejno rješenje za gradnju Gradskog bazena. 

Nakon što je raspisan Javni poziv, stručna komisija odabrala je i nagradila idejno rješenje tima arhitekata iz Sarajeva.


Konkursni pristup

- Smatrali smo da je konkursni pristup najadekvatniji, s obzirom da osigurava transparentnost i konkurenciju. Ipak se radi o objektu koji bi u budućnosti trebao biti jedno od obilježja grada Bihaća. Okvirna investicija je između dva i po i tri miliona maraka, međutim mi sada pričamo o idejnom rješenju. Odmah nam slijedi izrada glavnog projekta, pribavljanje potrebnih odobrenja za građenje, nakon čega ćemo konkretno razmišljati o investiciji. Najvažnije je da kompletan projekt što prije bude spreman - istakao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

Ovo bi se u suštini moglo nazvati i temeljitom rekonstrukcijom, s obzirom da će se graditi na lokaciji nekadašnjeg Gradskog bazena u širem središtu grada.


Izvanredna lokacija

- Lokacija je izvanredna, jer je u krugu osnovne škole, četiri srednjoškolska objekta i jednog fakulteta. Tu su još uvijek i konture nekadašnjeg bazena, a izuzetno povoljna je i blizina obrazovnih i sportskih objekata. Prilikom izrade idejnog rješenja, insistirali smo da to bude dvadesetpetmetarski bazen, sa još jednim pratećim manjim bazenom za obuku najmlađih i neplivača. Osim toga, u rješenju je zamišljena i gradnja ekološki prihvatljivim materijalom - riječi su direktora Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju Bihać Ermina Lipovića.

Rekonstrukcija i dogradnja Sportske dvorane "Luke" već je u završnoj fazi, pa se aktueliziranjem priče o Gradskom bazenu potvrđuje opredijeljenost bihaćke gradske uprave za ulaganje u izgradnju i sanaciju sportske infrastrukture, piše Fena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.