POTVRĐENO

Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo zvaničnu obavijest Njemačke o obustavi projekata u RS

U dopisu se navodi da će obustava trajati dok "odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana"

Hidroelektrana Trebinje. HET

S. S. / N1

15.4.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju Ambasade Savezne Republike Njemačke u kojoj se obavještava da će Savezna vlada Njemačka "obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta za entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u iznosu od 105 miliona eura", rečeno je za N1 iz MVP BiH.

U dopisu se navodi da će obustava trajati dok "odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana".

- Kako se navodi, riječ je o projektima Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška. Savezna vlada, kako je istaknuto u dopisu, čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji. Istovremeno, kako je navedeno, Savezna vlada će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji - kazali su za N1 u MVP BiH.

Podsjetimo, ovu mjeru najavilo je više njemačkih zvaničnika kao i Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u emisiji Pressing.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.