30 GODINA OD OSNIVANJA

U Živinicama obilježen Dan Armije RBiH polaganjem cvijeća, defileom i svečanom akademijom

U Živinicama obilježen Dan Aarmije RBiH. Fena

A. Č. / Fena

15.4.2022

U organizaciji Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona (TK) u Živinicama je danas održana centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Skupštine i Vlade TK, članovi boračkih udruženja i saveza, predstavnici političkog i društvenog života Živinica, te veliki broj građana.

Obilježavanje historijskog datuma, 15. aprila 1992. godine, kada je formirana Armija RBiH, započelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju poginulim borcima u ratu 1992-95., bisti heroja Nesiba Malkića u Živinicama i partizanskom spomen-obilježju, a potom je uslijedio defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika.

Sjećanje na početke osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine nastavljeno je svečanom akademijom u Bosanskom kulturnom centru Živinice.


Obilježavanje na masovan način

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević je kazao da je borce neko pitao početkom rata da li će slaviti trideset godina od osnivanja ARBiH, kako bi svi sigurno kazali da to neće dočekati.

- Trideset godina od osnivanja vjerujem da je za jednu veliku većinu boraca iz čije populacije i ja dolazim, nismo sanjali da ćemo doživjeti. Desilo mi se da sam vidio jako puno ljudi koje nisam od rata vidio i mogu vam reći da sam sretan – izjavio je Blagojević.

U ime organizacionog odbora obilježavanja tridesete godišnjice ARBiH prisutnima se obratio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je kazao da je potrebno da ove datume obilježimo na jedan masovan način.

- Početkom tih devedesetih godina na nesreću i zlo koje nas je zadesilo odgovorili smo ARBiH, odgovorili smo Drugim korpusom, odgovorili smo Nesibom Malkićem i rezultat tog odgovora je država Bosna i Hercegovina je u kojoj danas živimo –izjavio je Halilagić.


Kako se brani i čuva domovina

Naglasio je da je današnji odgovor nauka, znanje, kultura, razvoj i kvalitet života naših građana.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković kazao je da imamo još nekih trideset godina da biološki ispratimo branioce naše domovine i da je to vrijeme koje se mora iskoristiti da se uči kako se brani i čuva domovina.

- Ovi datumi su važni za kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine – izjavio je Kamenjaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.