MNOGI VARALI

Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a, za "Avaz": Inspektori izrekli kazne teške 352.800 KM

Početkom marta spriječili smo eskalaciju nerazumnog povećanja cijena zaliha goriva, koje je nabavljeno po znatno nižim cijenama

Ajdinović: Skoro 50 posto kontroliranih subjekata napravilo prekršaj. Avaz

Piše: A. Bajramović

16.4.2022

U provođenju odluka Vlade FBiH vezanih za kontrolu formiranja cijena i marži Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) i deset kantonalnih inspekcija u martu su izvršili 1.155 inspekcijskih nadzora.


Dvostruko više

Zbog uočenih nepravilnosti izdato je 430 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 352.800 KM.

- Od ukupnog broja federalni inspektori izvršili su 153 inspekcijska nadzora, nakon kojih je izdato 159 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 148.850 KM. U svrhu praćenja stanja inspektori FUZIP-a izvršili su i 94 kontrolna nadzora. Nažalost, skoro 53 posto kontroliranih subjekata je zatečeno u prekršaju, što je dvostruko više nego u 2021. godini - kazao je za „Avaz“ direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Podsjetimo, Vlada FBiH je prošle godine donijela odluke o ograničavanju marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode te gorivo, a za njihovo kršenje predviđene su novčane kazne.

S novim valom poskupljenja, nakon poremećaja do kojih je doveo rat u Ukrajini, Federalna uprava za inspekcijske poslove je 28. februara ove godine intenzivirala inspekcijske nadzore, posebno kad je u pitanju formiranje cijena osnovnih životnih namirnica - brašna, ulja i šećera.


U martu su izvršili 1.155 inspekcijskih nadzora. Arhiv

Ajdinović kaže da su inspektori kontrolirali i skladišta, ali i mlinove, kako bi sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja bile plasirane na tržište i kako bi se spriječilo stvaranje vještačkih nestašica.

Spriječili eskalaciju

Prema prijavi ministra trgovine FBiH da su pojedini prometnici naftnih derivata povećali cijene goriva iz zaliha, federalni inspektori su pojačali inspekcijske nadzore i na benzinskim stanicama.

- Tokom vikenda 5. i 6. marta spriječili smo eskalaciju nerazumnog povećanja cijena zaliha goriva, koje je nabavljeno po znatno nižim cijenama. Prema privrednim subjektima kod kojih su uočene nepravilnosti poduzete su mjere u vidu finansijskog kažnjavanja, a kod jednog prometnika naftnih derivata izrečena je i mjera zabrane prometovanja i oduzimanje više od 13.000 litara dizel-goriva - istakao je Ajdinović.


Sinhronizirano djelovanje

Zbog ograničenog broja inspektora FUZIP je od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i drugih inspekcijskih organa zatražio da intenziviraju aktivnosti i sinhronizirano djeluju u novonastalim okolnostima. U okviru nastojanja da ojača kapacitete i unaprijedi nadzor FUZIP je dobio podršku USAID-a za projekt digitalizacije sistema inspekcijskog nadzora. Pokrovitelj projekta jačanja kapaciteta i poboljšanja koordinacije je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.