BOLJA SITUACIJA

Sarajevski aerodrom sedmi u regiji, očekuju povećanje broja letova

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije obavljaju aviooperacije ka 34 destinacije

L. S. / Fena

U 2021. imali 767.134 putnika

Foto: Fena


Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine očekuju povećan broj čarter letova, posebno prema Turskoj i Egiptu, naveli su iz Uprave Aerodroma.

Kako je kazala stručna saradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković, pandemija koronavirusa je utjecala na smanjenje prometa generalno, pa tako i na broj čarter letova i zainteresiranost putnika za turistička putovanja u 2020. godini.

- Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno s početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je utjecalo i na povećanje prometa na Sarajevskom aerodromu - kazala je Čureković.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 evropske i svjetske destinacije.

Kada je riječ o broju putnika, u 2021. godini je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 767.134 putnika, dok ih je u 2019. bilo 1.143.680, čime je realizirano 67 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

- Po pokazateljima ACI Europe statistike, prije pandemije smo bili deseti aerodrom u regiji po broju putnika, a sada smo na sedmom mjestu - kazala je Čureković.

Više o temi Međunarodni aerodrom Sarajevo

NA VRH

Podijeli članak na