SUD BiH

Detalji akcije "Ira": Uhapšeni sudija iz Bijeljine kriminalcima javljao presude

Telefonom javio da je Vrhovni sud RS donio odluku kojom se ukida presuda ubici Rosiću

M. Aščić

Uhapšeni koristili aplikaciju Sky, a zatim Anom

Foto: Arhiv


Kriminalne grupe koje su krijumčarile drogu iz Nizozemske i Njemačke u BiH bile su toliko sigurne u aplikaciju Anom da između sebe nisu skrivale ništa, čak su jedni drugima slali fotografije droge i novca!

Ovo je u petak kazala državna tužiteljica Bojana Jolović u Sudu BiH tokom iznošenja prijedloga za određivanje pritvora za devet osoba koje su prije nekoliko dana uhapšene u policijskoj akciji kodnog naziva “Ira”.

Službena tajna

Pritvor je zatražen za Željka Radovanovića, Igora Bilotića, Samira Alagića, Anđelka Đokića, Mišu Rosića, Sašu Kovačevića, zatim sudiju Osnovnog suda u Bijeljini Jovana Savića te Dragana Muharemovića i Miroslava Pajića.

Ove osobe osumnjičene su za organizirani kriminal, međunarodno krijumčarenje droge te oružja i vojne opreme, kao i druga krivična djela, među kojima je odavanje službene tajne.

- Aplikaciju Anom su koristili nekoliko mjeseci, a prije toga su koristili aplikaciju Sky - rekla je Jolović.

Za osumnjičenog sudiju Savića Jolović je pojasnila da je jednom od članova grupe, kad se interesirao za ishod svoje presude na Vrhovnom sudu Republike Srpske, on pomogao nakon što mu je obećan dar.

„Avaz” iz izvora bliskih istrazi saznaje da je riječ o kriminalcu Mili Rosiću i da se sve dešavalo u martu i aprilu prošle godine.

Naime, nakon što je presudom Okružnog suda u Bijeljini od 18. decembra 2019. godine Rosić proglašen krivim za krivično djelo ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 7 mjeseci on je uputio žalbu i čekao presudu Vrhovnog suda RS.

  • Faksimil prijedloga Tužilaštva BiH

    Faksimil prijedloga Tužilaštva BiH

    Foto: Avaz


Prije stranaka

Tužilaštvo Savića sumnjiči da je, prije dostavljanja presude strankama u postupku, osobama koje je angažirao Rosić telefonom javio da je Vrhovni sud RS donio odluku kojom se ukida presuda Okružnog suda u Bijeljini.

- Saviću je obećano da će biti počašćen od Rosića, koji se tada sakrivao i pripremao bijeg u slučaju potvrđivanja presude - stoji u prijedlogu Tužilaštva.

Savjeti koje advokate da izaberu

- Ovo nije usamljen slučaj jer postoji sumnja da je odavao informacije o većem broju presuda u parničnim postupcima i savjetovao kako da se postupa i koji advokati da se izaberu - rekla je tužiteljica Jolović.

NA VRH

Podijeli članak na