TRODNEVNA POSJETA

Lagumdžija se susreo sa predsjednikom Poljske: Razgovarali i o BiH

Lagumdžija je naglasio i neophodnost da međunarodna zajednica pruži podršku onim akterima na zapadnom Balkanu koji dijele iste vrijednosti kao i ona

Zlatko Lagumdžija i Andrzej Duda. Agencije

H. J. I.

16.4.2022

Trodnevnu posjetu Poljskoj Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbor NGIC i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine završio je sastankom sa predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom. 


Globalne sigurnosne prijetnje

U delegaciji NGIC-a koja je boravila u Poljskoj bili su čelnici globalnih nevladinih organizacija i bivši šefovi država i vlada iz SAD, Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Češke, Hrvatske, Izraela, Mauricijusa, Poljske, Ukrajine i SAD među kojima su bili članovi Upravnog odbora i generalni sekretar NGIC-a.

Lagumdžija se susreo sa predstavnicima poljskih vlasti, američkim i ukrajinskim ambasadorom te je naglasio važnost bosanskohercegovačkih iskustava.

- Borba koja se danas vodi u Ukrajini se ne tiče samo te zemlje kao što se i destabilizacija, podjela i usporavanje euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine ne tiče samo građana naše zemlje već se radi o globalnim sigurnosnim prijetnjama svijetu liberalne demokracije i društva zajedničkih vrijednosti - rekao je Lagumdžija.


Korupmirani lideri

Lagumdžija je naglasio i neophodnost da međunarodna zajednica pruži podršku onim akterima na zapadnom Balkanu koji dijele iste vrijednosti kao i ona.

- To zahtjeva energično zaustavljanje korumpiranih lidera koji koriste nacionalizam na isti način na koji je to radio Milošević prije tri decenije dok se danas, pred našim očima, po istoj matrici širi ukrajinska kriza - rekao je bivši šef bh. diplomatije i nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija.

U sklopu jednomjesečnih NGIC aktivnosti posvećenih agresiji na Ukrajinu, nakon misija u Rumuniji, Moldaviji i Poljskoj, Lagumdžija će i u narednom periodu učestvovati u većem broju sličnih međunarodnih događaja i skupova koji imaju refleksije na Bosnu i Hercegovinu kao bitnom elementu ukupne euroatlantske sigurnosti te okretanju samoodrživom razvoju i borbi za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.