SVETI MJESEC

Iftar uz "Avaz": Najstarija ilahija koju su pjevali poslaniku Muhamedu

Jedan od najstarijih islamskih napjeva. Poznat je u cijelom Islamskom svijetu kao pjesma vezana za Hidžru, a njegova starost je oko 1400 godin

Insert iz filma "Pod zastavom Muhameda". Arhiv

Piše: D. H.

16.4.2022

Vrijeme iftara u Sarajevu je u 19 sati i 37 minuta. 

Uz želje da i naredni dan bez poteškoća ispostite uz ovaj iftar vam donosimo ilahiju Tale al-bedru alejna.

Jedan od najstarijih islamskih napjeva. Poznat je u cijelom Islamskom svijetu kao pjesma vezana za Hidžru, a njegova starost je oko 1400 godina.


Ljubav prema Muhamedu a.s.

Prema predanju, kada se Muhamed vratio u Medinu sa Hadža, narod ga je u najvećoj radosti i veselju dočekao ovom pjesmom:

- U osvit rebiul-evvela, u pratnji Abdullah bin Urejkita, iskusnog i pouzdanog vodica napustiše pećinu. Putovanje je trajalo osam dana (...) Prireden je neviden doček za taj historijski dolazak. Medinske djevojke ushiceno su pjevale Tale al-bedru alejna, izražavajuci na taj nacin svoju dobrodošlicu. Hazreti Aiša, r.a, priča da je Poslanik, a.s, nakon dolaska u Medinu, primijetivši nostalgiju kod nekih ashaba za Mekom uputio Allahu, dž.š, dovu: "Allahu, ucini da volimo Medinu kao što volimo Mekku, ili još više! Poboljšaj stanje u njoj, blagoslovi i bericet daj u hrani njenoj, otkloni vrucinu iz Medine i prenesi je u Džuhfu (z teksta - HIDŽRA hafiz mr. Halil Mehtic u časopis Novi Horizonti).

Svi se, i tadašnji ashabi i kasnije generacije muslimana i svi muslimanski historičari, slažu u jednom: Medina nikada, ni prije ni poslije toga dana nije doživjela veće radosti i veselja. Iz mnogih muhadžirskih i ensarijskih srca i grudi izlijevali su se stihovi dobrodošlice uz pratnju bubnjeva i defova, stihovi koje je islamska tradicija do dan danas, hvala Allahu, očuvala od zaborava.



Odavno prisutna u BiH

U Bosni i Hercegovini ova je ilahija odavno prisutna u vjerskom životu. Prvi put je snimljena 1989. i to na kasetu. Snimio ju je hor Gazi Husrev-begove medrese u povodu 450 godina postojanja ove ustanove, a naredne godine je bila izvedena na Večeri ilahija i kasida u sarajevskoj Zetri.

Nakon rata, ovu ilahiju je snimio sufijski vokalni ansambl Nešidu-l-Huda.

Tekst ilahije na bosanskom jeziku:

Puni mjesec nas obasja

od Senijjetul-Vedda,

Kevserom pojimo duše

Dok čekamo Ahmeda.

Ti koji si od Allaha

Cijelom svijetu poslan,

Doš'o si da ružičnjakom

Namirišeš ovaj dan.

Doš'o si da grad Medinski

Osvijetliš k'o vir luna,

Amberom ti cvali puti

Zbore ti srca puna.

Doš'o si da mirom šiješ

Naše duše zaspale,

Grudi kojim zemlju siješ

Baščama ti listale.

Doš'o si da ljubav bratska

Iz zlobe nas izvede,

Ruke ti se pozlatile

Ahmede Muhammede.

Božja riječ, tvoj će Islam

Plava zora, nježna nit

Past na duše kao mehlem

Mračna srca osvijetlit'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.