KATEDRALA SRCA ISUSOVA

Poruka nadbiskupa Vukšića: Uskrs je za kršćane blagdan nade i izvor njihove radosti

Dodao je kako je mir pretpostavka i važno sredstvo sreće na zemlji te da je Uskrs blagdan koji u vjernicima budi snažan osjećaj zahvalnost, iako čovjek često zaboravi biti zahvalan za blagodati koje su mu date

E. Ć. / Anadolija

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić

Foto: Screenshot


Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom koja je najiskonskija nada čovjeka. On je blagdan života s porukom da život nema kraja , rečeno je tokom uskršnje mise služene u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Katolici danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Blagdan nade

Središnje misno slavlje u Sarajevskoj katedrali, kojem su prisustvovali brojni vjernici, predslavio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić. Vukšić je u poruci kazao kako je Uskrs svetkovina s kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju događaja Isusova uskrsnuća. Dodao je kako je Uskrs za kršćane blagdan nade i izvor njihove radosti.

- Uskrs je blagdan nade za sve ostale plemenite i dobre ljude, pa i za one loše koji će naći snage i načina odvratiti se od svog zla puta. U čovjekovoj naravi ništa nije tako jako kao želja za životom i ni u čemu čovjek nije tako snažan i uporan kao u odbrani svoga života. Dapače, u istoj čovjekovoj naravi ugrađena je želja da smrt ne bude kraj - rekao je Vukšić.

Istakao je kako je to prirodan osjećaj i želja koji prethode svakom religioznom uvjerenju.

- U čovjeku se sve buni protiv pomisli da je smrt kraj. Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom, koja je najiskonskija nada čovjeka. On je blagdan života s porukom da život nema kraja - rekao je Vukšić.

Mir u pravdi i ljubavi

Istakao je kako je druga velika poruka uskrslog Krista jeste mir.

- Mir u pravdi i ljubavi, kršćanska je vizija društvenoga mira - istakao je Vukšić.

Dodao je kako je mir pretpostavka i važno sredstvo sreće na zemlji te da je Uskrs blagdan koji u vjernicima budi snažan osjećaj zahvalnost, iako čovjek često zaboravi biti zahvalan za blagodati koje su mu date. Na kraju je govorio o putu kojim čovjek ide tokom svog života, a na kojem se susreće s mnogim poteškoćama i izazovima zbog čega mu je u njihovom savladavanju potrebna pomoć drugih, ali i njegova pomoć drugima.

Katolici, luteranci i anglikanci danas obilježavaju Uskrs, dan koji predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista. Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma. Proslavi Uskrsa prethodio je post, a Uskrs se po običaju proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise.

Više o temi Uskrs

SIMBOL ŽIVOTA I PLODNOSTI
Znate li zbog čega se za Uskrs jedu jaja?
NA VRH

Podijeli članak na