POZITIVNA VIJEST

Pacijenti više neće morati u Sarajevo: Otvaranje Hemodijaliznog centra u Goraždu 28. aprila

Ugovor o rekonstrukciji i izgradnji prostora Hemodijaliznog centra potpisan je početkom jula 2020. godine

A. O.

18.4.2022

Stolice za hemodijalizu. ILUSTRACIJA

Hemodijalizni centar pri Kantonalnoj bolnici Goražde bit će otvoren 28. aprila - potvrđeno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i menadžmenta te zdravstvene ustanove. 

Najavljeno je da pacijenti od početka maja neće ići u Sarajevo, već će terapiju ove vrste moći dobiti u Goraždu.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da su građevinski radovi okončani u decembru prošle godine, nakon čega su u funkciju stavljeni i aparati, uključujući i reverzibilnu osmozu, ali da je bilo neophodno sačekati okončanje administrativne procedure u smislu izdavanja neophodnih rješenja.


Ugovor o rekonstrukciji i izgradnji

- Rješenja su izdala najprije kantonalna ministarstva za urbanizam te zdravstvo i u konačnici Federalno ministarstvo zdravstva, tako da su ispunjene sve pretpostavke da možemo zvanično otvoriti Hemodijalizni centar krajem ovog mjeseca, a postupak hemodijalize za naše pacijente će biti omogućen simbolično 4. maja na tridesetu godišnjicu od početka agresije na Goražde, i oni više neće morati ići u Sarajevo - kazala je premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća.

Ugovor o rekonstrukciji i izgradnji prostora Hemodijaliznog centra potpisan je početkom jula 2020. godine, a nešto manje od dvije godine bilo je potrebno da svi radovi, uključujući i administrativni posovi budu okončani. Uključujući učešće Vlade BPK Goražde, ali i donatorska sredstva, u Hemodilizni centar u Goraždu uloženo je million i po konvertibilnih maraka.


Značajan projekat

- Rekonstrukcija objekta koštala je oko 900.000 KM, dok su sredstva za aparate dobijena iz donatorskih sredstava. S obzirom da se jedan dio dijalize finansira iz kantonalnog I federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) bilo je potrebno da se dobiju i rješenja o obavljanju ove djelatnosti tako da uopće nema sumnje da će ovaj centar moći raditi. Čak smo i u našem budžetu planirali određeni dio sredstava kao potporu radu Hemodijaliznog centra - istakla je Obuća.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica naglasila je da je riječ o izuzetno značajnom projektu.

- Kantonalna bolnica je proširila svoju djelatnost i prvi put na području BPK Goražde s radom počinje Hemodijalizni centar što je radosna vijest koju sa nestrpljenjem očekuju dijalizni pacijenti, trenutno njih devet koji svakodnevno putuju na dijalizu u Sarajevo. Realizacijom ovog dugo očekivanog projekta stvoreni su uslovi da tu uslugu imaju u svom gradu što je prije svega human čin - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.