SUDIJE I TUŽIOCI

Šta su Amerikanci poručili čelniku VSTV BiH: Ko sve strahuje od crne liste SAD

Ko nije grešan, nema razloga da se boji, kaže Halil Lagumdžija

Lagumdžija: Govorili su u množini. Avaz

Piše: M. Aščić

19.4.2022

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), rekao je jučer za „Avaz“ da nosioci pravosudnih funkcija, sudije i tužioci koji nisu ništa skrivili nemaju razloga da strahuju od američke crne liste niti sankcija koje se spominju.

Druga imena

Na ovoj listi, podsjećamo, prošle sedmice našla se Gordana Tadić, bivša glavna državna tužiteljica. Ranije se na crnoj listi SAD našao i Milan Tegeltija, smijenjeni čelnik VSTV-a BiH.

Međutim, sve su glasnije špekulacije da će tu dospjeti i neka druga pravosudna imena.

Lagumdžija je prošle sedmice kazao da su predstavnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

- Tada su, kada su bili, govorili u množini. Oni nisu spominjali nikakva imena, ni Tadić, nikoga. Ali tada je rečeno da je moguće da će biti sankcija protiv nosilaca pravosudnih funkcija, znači u množini su govorili - kaže Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, oni koji ništa nisu skrivili, pa ni sudije ni tužioci, nemaju razloga za brigu.

- Ko nije grešan, nema razloga da se boji - ističe Lagumdžija.


Potreban zahtjev

Kada su u pitanju aktuelni slučajevi, tvrdi da je sada sve do Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

- Sve što je do Vijeća, mi ćemo odmah uraditi. Tačnije, svaki zahtjev koji dođe za suspenziju bilo koga mi ćemo rješavati. Ali bez zahtjeva UDT-a mi ne možemo ništa raditi. Osim toga, suspenzija se može izreći i čim se dobije naredba Tužilaštva o otvaranju istrage - navodi Lagumdžija.


Traže se podaci

Iz VSTV-a BiH su prošle sedmice, kada su u pitanju izrečene sankcije Tadić, od Ambasade SAD zatražili sve informacije.

- Pozivamo Ambasadu SAD u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmijene s ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH - navedeno je.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.