POČASNA GRAĐANKA SARAJEVA

Nevenka Tromp za "Avaz": Velika je stvar što je bh. javnost prepoznala u mojim riječima historijski i politički narativ o ratu

Moj narativ je zasnovan na arhivima Tribunala i ukazuje na to da su u ratu na području BiH najviše stradali Bošnjaci, dok je srpska strana činila masovne zločine na onim područjima u BiH koje su srpske elite planirale osvojiti, istakla je

Nevenka Tromp. Arhiva

Piše: N. Ajnadžić

20.4.2022

Skupština Kantona Sarajevo proglasila je dr. Nevenku Tromp počasnom građankom Sarajeva zbog njenog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u našoj državi, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.


Velika stvar

U obrazloženju se navodi se da je dr. Tromp svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja.

U izjavi za portal "Avaza" dr. Tromp je kazala da je za nju velika stvar to što je bosanskohercegovačka javnost prepoznala u njenim riječima historijski i politički narativ o ratu koji, kako je rekla, jasno i beskompromisno prepoznaje razliku između počinioca i žrtve i ne podilazi oportunistčkim sivilu po kojemu su sve strane u ratu uvijek "podjednako krive."



- Moj narativ je zasnovan na arhivima Tribunala i ukazuje na to da su u ratu na području BiH najviše stradali Bošnjaci, dok je srpska strana činila masovne zločine na onim područjima u BiH koje su srpske elite planirale osvojiti, staviti pod svoju kontrolu i u dogledno vrijeme pripojiti državi Srbiji. 

Isto tako moj narativ govori o hipokriziji međunarodne zajedice tj. Zapada koji u post-hladnoratovskoj Evropi dopušta da rat u BiH traje tri i po godine jer Zapad nije želio prihvatiti većinske muslimanske države u srcu Evrope. Kao posljedica ove strategije su BiH i Kosovo - dvije većinske muslimanske države koje su već desetljećima međunarodni protektorati i koje su i dan danas teritorijalno razdijeljene i time namjerno učinjene trajno nestabilnim državama - istaknula je Tromp.

Suđenje Miloševiću

Dodala je da je njen rad na Tribunalu obilježilo to što je radila na slučaju Slobodana Miloševića čije suđenje je bilo najvažnije suđenje na ovom sudu.

- Uspjeh ovog suđenja je ovisio o dokazima pohranjenim u arhivama državnih institucija u Beogradu i ja sam imala tu privilegiju da preko Tribunala radim na prikupljanju najvažnijih dokaza preko saradnje sa srpskim vlastima. Pa kad je Milošević umro i njegov sudski postupak završio bez presude, ja sam učinila sve što je bilo u mojoj moći da bar neke najvažnije dokumente i izjave svjedoka sistematski predstavim javnosti. 

Jer Miloševićevo suđenje je ujedinilo optužnice za tri rata i preko rekonstrukcije njegove individuane odgovornosti su se pravile poveznice u planiranju i izvršavanju zločina srpske strane na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova - istaknula je dr. Tromp za portal "Avaza".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.