TEMA I UKRAJINA

Danas sjednica Vijeća ministara BiH: Nema rasprave o budžetu

Donošenje hitne odluke Vijeća ministara bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju, kazao je Bakalar

Sa ranije održane sjednice. AGENCIJE

A. O.

20.4.2022

Sjednica Vijeće ministara Bosne i Hercegovineplanirana je za danas, na kojoj bi se trebao razmatrati prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. 

Predlagač odluke, za koju bi ministri trebali da obave drugi krug glasanja, je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.


Vođenje pregovora

Na dnevnom redu sjednice je i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad-Dvor, a predlagač je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ministri bi, između ostalog, trebali razmatrati i prijedloge odluka o odobrenju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine, o odobravanju njihovog ulaska u BiH pod olakšanim uslovima, kao i o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Predlagač je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila je u ponedjeljak, 18. aprila, Prijedlog odluke i popratne akte kojima se od Vijeća ministara BiH traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih Općih izbora.


Proširenje dnevnog reda

Prijedlog te odluke nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji je objavljen na njihovoj službenoj web stranici, ali postoji mogućnost proširenja dnevnog reda na samoj sjednici.

Podsjećamo, član Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar jučer je izjavio da je čekanje usvajanja budžeta stavilo CIK u problem za organizaciju Općih izbora.

- Donošenje hitne odluke Vijeća ministara bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju i provedbu Općih izbora 2022. godine na datum 2. oktobra kako je propisano Izbornim zakonom BiH - rekao je Bakalar.

Statusna pitanja

Proteklog mjeseca državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević zatražila je da se olakša ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica u dopisu upućenom Ministarstvu sigurnosti BiH.

Cilj odluke o odobrenju boravka na teritoriji BiH državljanima Ukrajine u trajanju do šest mjeseci jeste riješiti njihova statusna pitanja i ukinuti administrativne zapreke za ulazak u našu zemlju.

Vijeće ministara BiH trebalo bi donijeti odluku kojom se osobama koje su zbog ratnog stanja bile primorane napustiti svoje domove, dodijeli status izbjeglica. Na taj način bi oni u državu mogli ući sa bilo kojim ličnim dokumentom, a ne nužno sa pasošima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.