STARA DŽAMIJA U PODVELEŽJU

Reis Kavazović na iftaru u Mostaru: Sloga je ključ našeg uspjeha

Bošnjaci u Mostaru i Hercegovini nemaju kud uzmicati, niti se smije dozvoliti bilo kakva politika uzmicanja, kazao muftija Dedović

Sa održanog iftara. PREPOROD

A. O.

20.4.2022

U vakufskom kompleksu u Podveležju sinoć je održan iftar reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića s mostarskim privrednicima koji podržavaju Fond Bejtul-mal, nakon kojeg je održano i predavanje u Staroj džamiji u Podveležju.

Riječ je o nastavku posjete reisul-uleme Muftijstvu mostarskom, u okviru koje je jučer posjetio Počitelj i Čapljinu.


Uloga vjerskih lidera

Uz reisul-ulemu, iftaru su prisustvovali i muftija mostarski Salem-ef. Dedović, njegov prethodnik Seid-ef. Smajkić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar Džafer Alić, glavni imam ovog medžlisa Dino-ef. Maksumić, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, kao i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Muftijstva mostarskog Ilham Puce.

Nakon iftara prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa Džafer Alić i muftija Dedović, koji je zahvalio reisul-ulemi na stalnoj brizi za Hercegovinu i Mostar. U obraćanju je istakao posebnu ulogu vjerskih lidera koji zbog političke situacije moraju baviti različitim izazovima.

- Njihova uloga i odgovornost se proteže i na druge segmente života i sudbinski je to tako na ovom prostoru. Mi smo svjesni svog emaneta i časno ćemo ga nositi na ovom prostoru. Mostar, koji je naš vjerski i kulturni centar, plaća visoku cijenu mira i izgradnje života i zajedništva. Ovaj narod i naša zajednica to podnosi. Želimo da se prepozna naša briga i borba protiv sistemske diskriminacije koju trpimo i u Mostaru, i u Počitelju, i u Čapljini, i u Neumu i u Stocu - rekao je Dedović.

Dodao je da su upućeni jedni na druge.

- Bez obzira na naša različita gledanja nas treba objedinjavati jedan zajednički cilj. Bošnjaci u Mostaru i Hercegovini nemaju kud uzmicati, niti se smije dozvoliti bilo kakva politika uzmicanja. Uzdignute glave moramo hodati, opredijeljeni za suživot, da izgrađujemo građansko i otvoreno društvo. Društvo slobodnog Mostara kakav je on uvijek bio, ali bez zidova i barijera i dominacije. Takav Mostar želimo, za takav Mostar živimo i za takav Mostar smo spremni podnijeti žrtvu - kazao je muftija Dedović.


Nove generacije

Prisutnima se obratio i reisul-ulema, ukazavši na važnost prijenosa vjere kulture i tradicije na nove generacije.

- Zamolio bih vas da prenesemo na naše sinove i kćeri ono u čemu su bili naši preci: našu duhovnost, vjeru, kulturu i tradiciju. Možda niste svjesni koliku ulogu imate vi koji ste večeras ovdje na iftaru. Svi smo iskusili neka druga vremena kada je bilo najteže i kada smo se morali vraćati tim korijenima i na tim temeljima očuvati narod i domovinu - kazao je reisul-ulema.

Pozvao je prisutne da čine što je u njihovoj moći kako ne bi došlo do razjedinjavanja Bošnjaka na ovim prostorima.

- Sve je to nemoguće bez sloge, ako ne budemo složni. Putevi mogu biti različiti, ali neka pitanja našeg naroda moraju se završiti kroz slogu. Sloga je ključ našeg uspjeha. Hercegovina je uvijek našem narodu davala neku snagu ili bila ispred nekih drugih krajeva. Moram govoriti o Mostaru i Hercegovini, to je najosvještenija sredina među Bošnjacima. Naše narodno biće se najviše ovdje osjeća - istakao je reisul-ulema Kavazović, završivši svoj govor riječima da je nejedinstvo naš nazadak i propast.

Poslije akšam-namaza reisul-ulema je održao predavanje u okviru manifestacije "Ramazan u Mostaru" i klanjao teraviju u Staroj džamiji koja se nalazi u okviru vakufskog kompleksa.

Kompleks je izgrađen na nadmorskoj visini od 700 metara iznad Mostara i sačinjavaju ga hotel s restoranom, centar za stare, biblioteka i džamija, piše Preporod.info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.