REAKCIJE

Plakalo: Izvještaj Evropskog parlamenta za BiH naglasio važnost održavanja izbora

Još nismo dobili nikakve naznake po pitanju kandidatskog statusa osim naglašavanja implementiranja 14. prioriteta iz mišljenja Evropske komisije

Plakalo: Potrebno što prije prestati sa blokadama. FENA

A. K. / FENA

21.4.2022

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je kako je izvještaj Evropskog parlamenta, odnosno vanjskog odbora naglasio važnost održavanja Izbornog procesa u BiH u oktobru ove godine.

- Izvještaj nije obavezujući i struktuiran je na prethodnom izvještaju Europske komisije iz oktobra prošle godine o paketu proširenja EU, ali je itekako Važan jer su u njega dodani amandmani koji su jasno istakli stavove Europske administracije za održavanje izbornog procesa u BiH u oktobru ove godine, bez obzira na neuspjeh pregovora oko izbornog zakona BiH. U izlaganju izvjestioca Evropskog Parlamenta za BiH Paola Rangela po prvi put je ponovno upotrebljen termin euro-atlanskih integracija BiH, što su do sada bila dva odvojena strateška pristupa Evropske unije prema BiH, a koja su se vremenom odvojila i postali zasebni vanjskopolitički procesi. Razlog za to je svakako trenutna situacija koja je uzrokovana ratom između Rusije i Ukrajine, te mogućnostima refleksije destabilizirnosti na prostor BiH. Još uvijek nismo dobili nikakve naznake po pitanju kandidatskog statusa osim naglašavanja implementiranja 14. prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, uz drugi zaključak da je potrebno što prije prestati sa blokadama institucija BiH i početi sa usvajanjem ključnih zakona i odluka koji su navedeni u prioritetima - rekao je.


Plakalo je, također, istakao da je Evropski parlament ponovno pozvao BiH da uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa stavovima i odlukama Europske Unije, što je i navedeno kao jedan od obavezujućih tački iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje BiH ima potpisan sa EU, te da u se u tom kontekstu mora postići kompromis jer se to i očekuje od BiH koja pretendira statusu zemlje kandidata za članstvo unutar EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.